UN-OVI MIROVNJACI SVE BRŽI, KAŽE ANNAN

Nedavne reforme učinile su mirovne operacije Ujedinjenih Naroda bržima i učinkovitijima u sve složenijim misijama diljem svijeta, rekao je u četvrtak glavni tajnik UNa Kofi Annan.

U najnovijem izvješću za Posebni odbor za mirovne operacije Glavne skupštine UN-a Annan je također rekao da zemlje članice UN-a trebaju još dosta uraditi posebice glede brzog reagiranja.

´Kada inicijative koje su u tijeku budu počele davati plodove, UN-ovo tajništvo će značajno uvećati svoje mogućnosti brzog i učinkovitog razvijanja tradicionalnih mirovnih operacija´, rekao je on. ´Ove inicijative će također osigurati razvijanje složenijih operacija. Nadam se da će zemlje članice pojačati svoj angažman na ovim pitanjima posebice pitanju brzog raspoređivanja.´

UN od 1. siječnja ima 15 aktivnih mirovnih operacija u svijetu, s ukupno 32.500 vojnika, 1.180 vojnih promatrača i 5.300 civilnih policajaca, kao i 3.672 pripadnika međunarodnog i 7.395 lokalnog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među uspjehe mirovnih operacija UN-a u 2002. Annan je ubrojao uspostavu samoupravnih institucija na Kosovu, određivanje granice između Etiopije i Eritreje, uspostavu neovisnog Istočnog Timora, izbore u Sierra Leoneu, napredak prema rješenju stanja u Demokratskoj Republici Kongo te rad UN-ove misije u Angoli i pomoćne misije u Afganistanu.

Annanovo izvješće naglašava važnost brzog raspoređivanja mirovnih snaga, napominjući kako je Posebni odbor preporučio da se puno raspoređivanje treba obaviti za 30 do 90 dana nakon odluke o uspostavi mirovnih snaga.

Annan je rekao u izvješću da bi UN, ukoliko bi u 2003. pokrenuo mirovnu operaciju to mogao obaviti znatno brže nego prije zahvaljujući jačanju UN-ove logističke baze u Brindisiju u Italiji.

Izvješće međutim kaže da nije izvjesno da li se može ostvariti vremenski okvir od 30-90 dana jer to prvenstveno ovisi o političkoj volji zemalja članica da u mirovne misije UN-a dadu dobro obučene i opremljene postrojbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara