Uspješan rezultat susreta ministara MUP-a Hrvatske i Slovenije

MINISTRI unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije Marijan Mlinarić i Dragutin Mate razgovarali su u srijedu u Metliki o suradnji policija i carinskih organa dviju država tijekom turističke sezone, načinima izbjegavanja graničnih incidenata i drugim pitanjima, dogovorivši konkretne oblike suradnje i izrazivši po završetku razgovora zadovoljstvo postignutim dogovorima.

Kako je na konferenciji za novinare nakon susreta rekao ministar Marijan Mlinarić, sastanak je bio vrlo uspješan, a dogovorena je suradnja tijekom turističke sezone koja će omogućavati sprječavanje stvaranja čepova i kolona na graničnim prijelazima, među ostalim direktnom vezom komunikacijskih centara, kako bi se preusmjeravanjem putničkog i teretnog prometa na druge prijelaze izbjegavali zastoji.

"Nastojimo da turistička sezona za vaše i naše goste prođe što ugodnije. Znamo da prelasci granice stvaraju čepove i kolone i policijski i carinski djelatnici s obje strane moraju to spriječiti dobrom organizacijom", rekao je Mlinarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinarić je rekao da je također dogovoreno da se mješovite policijske ophodnje koje funkcioniraju već nekoliko godina iskoriste i za sprječavanje incidentnih situacija na granici, odnosno da u slučajevima da na jednoj ili drugoj strani dođe do situacija koje bi mogle voditi u incident, na teren izađu mješovite policijske ophodnje.

"Dogovorili smo da u svim spornim slučajevima, kada se nešto događa na granici, uz granicu, kad nije sigurno na čijoj je to strani, mješovita kontrola ide vidjeti i riješiti slučaj. Ako mješovita kontrola tu situaciju ide riješiti, onda to više nije incident, nego utvrđivanje činjeničnog stanja", rekao je Mlinarić dodajući da je i Hrvatskoj i Sloveniji u interesu europsko ponašanje i onemogućavanje incidenata.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je da je današnji susret bio vrlo plodan. Na pitanje da li se dogovor o onemogućavanju incidentnih stanja na granici slanjem mješovitih kontrola može primijeniti i u Piranskom zaljevu, on je rekao da je to teže, ali da je Slovenija danas predložila neka rješenja o kojima moraju donijeti odluke ministarstva vanjskih poslova i Vlade. Mate je također rekao kako je obavijestio Mlinarića o promijenjenim europskim propisima, prema kojima slovenska granična policija odnedavno u putovnice hrvatskih državljana pri ulazu u Sloveniju utiskuje žig, ali da se to može riješiti, osobito za pogranično stanovništvo koje u Sloveniju dolazi na posao, tako da koriste osobne iskaznice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara