Uspješnog cjepiva protiv AIDS-a neće biti još sljedećih deset godina

DIREKTOR UN-ova programa prevencije AIDS-a upozorio je kako, po njegovu mišljenju, uspješno cjepivo protiv HIV-a neće biti proizvedeno još barem deset godina.

Peter Piot, koji se nekad i sam bavio medicinskim istraživanjima, upozorio je kako se ne bismo smjeli nadati cjepivu koje bi ponudilo brzo rješenje u borbi protiv AIDS-a.

Cjepivo se testira na ljudima u Italiji, Njemačkoj i Južnoj Africi, ali jedino testiranje velikih razmjera koje se provodi u SAD-u i Tajlandu, prošle je godine doživjelo neuspjeh.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam previše optimističan u pogledu testiranja. Ona su nužna jer ćemo jedino tako postići uspjeh, ali ne vjerujem da ćemo za deset godina imati djelotvorno cjepivo", rekao je Piot.

"Sve strategije Programa pripremljene su kao da cjepiva neće biti", dodao je Piot naglašavajući da će, unatoč zanimanju farmaceutskih divova, razvoj cjepiva teći sporo.

U svijetu ima približno 40 milijuna seropozitivnih osoba, a ta se brojka svake godine povećava za 5 milijuna, pokazuju zadnji podaci Svjetske zdravstvene organizacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara