Uz oštre napade svih sudionika nastavljeno saslušanje svjedoka na suđenju Sadamu Huseinu

Uz oštre napade svih sudionika nastavljeno saslušanje svjedoka na suđenju Sadamu Huseinu

SUD NADLEŽAN za bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina nastavio je sa suđenjem koje je počelo u srijedu ujutro, nakon gotovo trosatnog prekida.

Šesto saslušanje u procesu Sadamu Huseinu, kojem se od 19. listopada sudi zajedno sa sedam njegovih pomoćnika za masakr šijitskih seljaka nakon napada na njegovu povorku i neuspjelog atentata na Sadama 1982. godine, počelo je u 8.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Suđenje su obilježili oštri uzajamni napadi odvjetnika, optuženika, tužitelja, sudaca i svjedoka. Posebni sud otvoreno je kritizirao američku vojsku jer je proteklog vikenda iz pritvora pustila dvadesetak bivših visokih dužnosnika Sadamova režima, a da se prije toga nije konzultirala s iračkim sucima.

Među njima su bile i znanstvenice koje su nekad radile u Sadamovu programu za razvoj biološkog i kemijskog oružja, Rihab Taha i Hoda Ammash, u zapadnom tisku popularno prozvane "dr. Bacil" i "dr. Antraks".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadam Husein je u srijedu predsjednika sudskog vijeća Risgara Mohammeda Amina nazvao "sucem američkih okupatora u Bagdadu". Amin je objavio prekid suđenja od sat vremena što se kasnije produljilo na ukupan prekid od tri sata.

Kad je svjedok Ali Hassan Mohammed al-Haidari govorio o represiji koja je snašla stanovnike Doujaila, opisujući mučenja i pogubljenja vlastite obitelji, Sadam ga je prekidao uzvikujući kako sad želi obaviti molitvu, što sudac nije prihvaćao.

Al-Haidari je izjavio kako je više žena i djece iz njegova rodnog mjesta pokopano živo u blizini pustinjskog zatvora u Samawi.

Izjavio je da je mučenja 1982. godine osobno nadgledao Sadamov također optuženi polubrat Barsan al-Tikriti, nakon što nije uspio atentat na diktatora u Dedžilu. Sedmorica svjedokove braće tada je pogubljeno. Al-Tikriti je sve poricao te je izazvao incident napadajući svjedoka i predsjednika suda.

Sadam Husein prisustvovao je ravnodušno saslušanju. Budući da mu je odbijen prekid za molitvu, okrenuo se u smjeru Meke i molio se deset minuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara