varaždin - 10. sezona varaždinskoga komornog orkestra

Varaždinski komorni orkestar večeras je u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK održao prvi koncert u svojoj desetoj glazbenoj sezoni 2003./2004. L

Orkestrom je ravnao Marko Letonja, a kao solistica nastupila je pijanistica Dubravka Tomšič-Srebotnjak. Na večerašnjem programu bila su djela Vatroslava Lisinskog "Večer" i "Idila za simfonijski orkestar", zatim Koncert za klavir i Orkestar u A-molu, op. 54 Roberta Schumanna i 4. simfonija u B-duru, op. 6 Ludwiga van Beethovena.

Grad Varaždin i Varaždinska županija pokrovitelji su desete glazbene sezone u kojoj će se do 30. svibnja 2004. održati pet koncerata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marko Letonja počeo je studirati na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji, a studij je završio na Visokoj školi za glazbu i kazališnu umjetnost u Beču godine 1989. Dirigirao je, uz ostalo, u opernim kućama Milana, Napulja i Rima, u Španjolskoj, Austriji i Njemačkoj. Imenovan je šefom dirigentom Slovenske filharmonije godine 1992., a nakon glazbene sezone 1995./1996. postao je i umjetničkim ravnateljem Filharmonije. Kao stalni gost - dirigent redovito nastupa s mnogim simfonijskim orkestrima. Zbog uspješnoga umjetničkog rada, izabran je ove sezone za glazbenog ravnatelja i šefa dirigenta Baselskoga simfonijskog orkestra.

Pijanistica Dubravka Tomšič-Srebotnjak debitirala je s Newyorškom filharmonijom u Town Hallu u New Yorku, a nastupala je s simfonijskim orkestrima iz Rochestra i New Havena. Nastupa na koncertima diljem svijeta, a osim za solističke recitale, tražena je i kao solistica uz orkestre. Svoje je pijanističke nastupe izvodila s Bečkim simfoničarima, Londonskom kraljevskom filharmonijom, Češkom filharmonijom i drugim uglednim filharmonijama i orkestrima.

(Hina) mbed mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara