54.80.8.44 US
 

VELIKO OTKRIĆE NASA otkrila sedam planeta nalik Zemlji, moguć i život

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer
srijeda, 22.2.2017. 20:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: NASA/ESO/ESA

MEĐUNARODNI tim astronoma otkrio je u našem bliskom svemirskom susjedstvu sustav sa sedam planeta veličine Zemlje koji se svi nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju, objavljeno je danas na konferenciji za medije koja je u 19 h po našem vremenu započela u NASA-inom sjedištu.

'Jednostavno sam zadivljen dubinom i širinom znanosti koju radimo ovdje... Po prvi put našli smo toliko planeta nalik na Zemlju koji kruže oko jedne zvijezde. Također smo po prvi put mogli izmjeriti i mase i polumjere tih planeta koji su veličine Zemlje', rekao je NASA-in voditelj u Direktoratu znanstvene misije, Thomas Zurbuchen. 'To su najbolji kandidati za daljnja promatranja među svima koje znamo... Otkriće nam pokazuje da je pronalazak druge Zemlje samo pitanje vremena. U ovoj priči imamo veliki korak prema odgovoru na jedno od velikih pitanja filozofa, o kojem i sami razmišljamo, a to je – jesmo li sami u svemiru', dodao je.

Posebna vrijednost otkrića, rečeno je na konferenciji, sastoji se u tome da po prvi put imamo toliko puno kandidata koji se nalaze u nastanjivoj zoni. Stoga je vjerojatnost da će barem na nekom od njih biti uvjeta povoljnih za život ili čak života, značajno veća.Prema radu predstavljenom u prestižnom časopisu Nature, sustav je udaljen oko 40 svjetlosnih godina, a planeti kruže oko hladne patuljaste zvijezde TRAPPIST-1. Tri od planeta nalaze se u zoni Zlatokose što znači da bi na njima mogli postojati oceani, a na temelju procesa u kojima su nastali može se zaključiti da vjerojatno imaju i atmosferu. Uz to gravitacijske sile koje djeluju na planete 'masiraju' njihove unutrašnjosti tako da usporavaju njihovo hlađenje. To, među ostalim, znači da bi trebali biti i tektonski i geološki aktivni poput Jupiterova mjeseca Io. Najmanje šest unutrašnjih ima gustoću koja odgovara kamenim planetima. Svi navedeni čimbenici zajedno dobar su razlog za pretpostavku da bi u sustavu mogli postojati uvjeti za život. U svakom slučaju to je planetarni sustav s najvećim brojem objekata koji bi mogli imati tekuću vodu i život koji je ikada do sada pronađen. Stoga će biti vrlo važan cilj budućih astronomskih i astrobioloških istraživanja.

Nova važna meta za traženje života

Brice-Olivier Demory sa Sveučilišta u Bernu u Švicarskoj za Index je rekao da otkriveni planeti ne moraju nužno biti najbolji kandidati za život kakav poznajemo na Zemlji, što ne znači da na njima nema života.

„Mi ne znamo kakav bi oblik život mogao imati u svemiru. Mi znamo samo kako on izgleda na Zemlji. No sada smo otkrili više planeta koji su slični Zemlji što znači da bismo na njima trebali nastaviti tražiti život. Sada imamo odredište za naša daljnja istraživanja“, rekao je Demory istaknuvši da će potragu u narednim godinama olakšati nove generacije teleskopa.

Kako su otkriveni?

Na otkriću su zajednički radili timovi astronoma s teleskopa TRAPPIST-South Europske južne promatračnice u La Silli, promatračnice Very Large Telescope (VLT) u Paranalu, NASA-inog Svemirskog teleskopa Spitzer, kao i nekih drugih teleskopa širom svijeta.

Istraživanja su potvrdila da u sustavu postoji najmanje sedam planeta nalik na Zemlju koji su nazvani TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h prema udaljenostima na kojima kruže oko crvenog patuljka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Planeti su otkriveni na temelju pada u jačini sjaja tijekom njihova prelaska preko diska matične zvijezde. Na temelju prikupljenih podataka procijenjene su im veličine, sastav i orbite. Pokazalo se da najmanje šest najbližih ima temperature koje su usporedive s onima na Zemlji.

Svih sedam kandidati za život


Vodeći autor rada Michaël Gillon s Instituta STAR na University of Liège u Belgiji kaže da je otkriveni planetarni sustav fascinantan ne samo zato što ima toliko planeta već i zato što su svi iznenađujuće slični Zemlji.

Crveni patuljak TRAPPIST-1 ima masu koja je tek 8% od mase našeg Sunca, što znači da je tek nešto veći od Jupitera. Mada se nalazi u našoj blizini, u području koje pokriva zviježđe Vodenjaka, sjaj mu je vrlo slabašan. Planeti oko njega kruže na malenim udaljenostima, nešto većima od onih galilejanskih mjeseca koji kruže oko Jupitera, a manjima od Merkurove. Budući da nije jako topao, temperature na površinama planeta na takvim su malim udaljenostima slične temperaturi na Zemlji.

'Udaljenost među planetima mjeri se u milijunima kilometara, što znači da je nekoliko puta veća od udaljenosti između Mjeseca i Zemlje. Njihovi periodi okretanja oko zvijezde kreću se između 1,51 i 12,35 dana. To je izuzetno kratko razdoblje', rekao je glavni autor studije Michaël Gillon
s University of Liege u Belgiji.

Prema prikupljenim informacijama na svih sedam planeta voda bi mogla postojati u tekućem stanju, međutim, na unutrašnjim planetima TRAPPIST-1b, c i d vjerojatno je prevruće, osim možda na nekim manjim njihovim dijelovima. Na najudaljenijem mjesecu TRAPPIST-1h vjerojatno je prehladno ako nema dodatne izvore grijanja poput spomenutih geoloških aktivnosti. No planeti TRAPPIST-1e, f i g predstavljaju svojevrstan sveti gral potrage za nastanjivim planetima.

U novom otkriću posebno je zanimljivo to što postoje neki pokazatelji da su planeti nastali dalje od crvenog patuljka te mu se s vremenom približili. Na taj način mogli su izbjeći ranu fazu formacije sustava u kojoj bi crveni patuljak snažnim rendgenskim i drugim zračenjem s njihove površine ispario vodu i uništio sav život.Sljedeći koraci – potraga za životom

Astronomi su već ranije pretpostavljali da bi sustavi patuljastih zvijezda mogli biti puni planeta veličine Zemlje koji kruže na zbijenim orbitama što ih čini odličnim kandidatima za lov na vanzemaljski život. Međutim, TRAPPIST-1 je prvi takav sustav koji je ikada otkriven. Što je najvažnije, nije jako daleko od nas što bi trebalo olakšati istraživanja.

Znanstvenici očekuju da će sljedeća generacija teleskopa poput Jamesa Webba i europskog Ekstremno velikog teleskopa omogućiti traženje vode, a možda čak i života u sustavu TRAPPIST-1. Oni bi trebali tragati za spektralnim signalima da na planetima postoje tvari poput vode, metana, kisika i ozona.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije