Video: Dok voda nadire u brod, posada putnicima govori kako je sve u redu, a kapetan večera

KLJUČNI PODACI
  • Kapetan je osoblju kazao da putnicima kaže kako je riječ o električnom kvaru
  • Putnicima je rečeno da se vrate u kabine
  • Kapetan je išao večerati sat vremena nakon nasukavanja
Piše: A.K.
petak, 20.1.2012. 16:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Video: Dok voda nadire u brod, posada putnicima govori kako je sve u redu, a kapetan večera

Foto: AFP

IZ DANA u dan pojavljuje se sve više video snimki s Coste Concordije koje pokazuju da je na brodu u trenucima nesreće vladalo potpuno kaotično stanje, posebno u smislu čudnih i neistinitih obavijesti koje je osoblje broda davalo putnicima.

Najnovija od njih pokazuje jednu članicu posade koja putnike uvjerava da je situacija pod kontrolom, jer je "riješen problem s električnim generatorom". Problem se očituje u činjenici da su kapetan i članovi posade u tom trenutku već znali da je rupa na trupu broda prevelika i da Costa Concordia tone, piše Daily Mail.

Kapetanove laži krive za smrt putnika

"Ovo je poruka od kapetana. Lijepo vas molimo da se vratite u svoje kabine ili idite prošetati. Rješavamo električni problem koji imamo s generatorom", objašnjavala je zbunjenim putnicima. "Molim vas da se vratite u svoje kabine gdje ćete moći sjesti i smiriti se. Sve je pod kontrolom", uvjeravala je članica posade putnike.

Iako je rupa u tom trenutku bila duga 70 metara, kapetan je posadi naredio da putnicima poruče kako je riječ o električnom kvaru. Samo pola sata kasnije, kapetan je naredio napuštanje broda. Nažalost, mnogi koji su poslušali prvi savjet i otišli u kabine više nisu dobili priliku za spas, te su ostali zatočeni u unutrašnjosti broda koji se ubrzo okrenuo.

Kapetan naručio večeru skoro sat vremena nakon što se brod nasukao

Pojavio se i još jedan skandalozan detalj koji dodaje novi grijeh na istu brojnih propusta kapetana Schettina. Brodski kuhar Rogelio Barista kazao je kako je kapetan u 22.30 sati naručio večeru i išao jesti. U tom trenutku Costa Concordia je već 50 minuta bila nasukana.

"Nije nam bilo jasno što radi. Imali smo osjećaj da nešto nije u redu. Namirnice su padale s kuhinjskih polica i bilo je jasno da nešto nije u redu. Radim 12 godina kao brodski kuhar i vidio sam štošta pa nisam paničario, ali sam se definitivno pitao što to kapetan radi i zašto je u kuhinji", kazao je kuhar za filipinsku televiziju GMA.

Bijeg od vode kao u filmovima

Pojavila se i još jedna amaterska snimka, koja pokazuje stanje u potpalublju u trenucima nesreće. Jasno se vidi kako su i putnici i članovi posade bili jednako zbunjeni, pogotovo u trenucima kada je niz stepenice počela nadirati velika količina vode. Uslijedio je "luđački" bijeg po hodnicima.


Potraga za preživjelima obustavljena zbog sigurnosnih razloga

Danas je potraga za eventualnim preživjelima obustavljena zbog sigurnosnih razloga, jer je zabilježeno dodatno potonuće broda. Dok se brod ne stabilizira ronioci neće moći u akciju. Još uvijek se 21 osoba smatra službeno nestalom, a šanse da će netko od njih biti pronađen živ svedene su na minimum.

Komentari (2)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

  • mrTrobec   Objavljeno prije 3 godine
    Ne mogu se načuditi blesavim komentarima i otkrićima "novinara".Takovim brodom ne upravlja kapetan,nije to čamac pa da kapetan bordiža za timunom.To je brod maksimalno opremljen elektronikom,ima tri radara,eho-lot ili "podvodni radar" i čudo elektronike i signala za uzbunu.S njim bi čak i Horvatinčić mogao upravljati.Najvjerojatnije je zakazalo nešto od elektronike kada nije signalizirano odstupanje od rute.I nakraju,koji bi kuhar kuhao večeru za kapetana kada je brod polegnut na bok,takvog žonglera nisam nigdje vidio.A bome niti toliko budalaština pročitao,kao npr.:zavodio je plavušu u vrijeme nesreće.Pa brodovlasnici nisu sigurno dali budali ovaj preskupi brod na upravljanje,nego sigurno vrhunskom kapetanu s pedigreom.A raja kenja budalaštine jer je prilika zgrabiti osiguraninu od osiguravajućeg društva.Kladim se da če svi imati PTSP-čak i oni koji nisu ni bili na brodu,možda vam je to odnekud poznato?


  • posjetitelj123   Objavljeno prije 3 godine
    KAPETAN NEKI PERVERZNJAK,DOK BROD TONE ON SE SEKSA

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije