Vijeće sigurnosti UN-a poziva na prekid nasilja na Kosovu

VIJEĆE sigurnosti UN-a pozvalo je u četvrtak na trenutni prekid međuetničkog nasilja na Kosovu u kojem je poginula 31 osoba, a oko 500 je ozlijeđeno, ističući kako je multietničko društvo na Kosovu i dalje glavni cilj međunarodne zajednice.

U deklaraciji usvojenoj kasno navečer u New Yorku, Vijeće sigurnosti naglašava da "izgradnja multietničkog, tolerantnog i demokratskog društva na stabilnom Kosovu ostaje i dalje glavni cilj međunarodne zajednice".

Vijeće sigurnosti osuđuje i međuetničko nasilje i napade na međunarodne mirovne snage i policiju.

"Nasilje je neprihvatljivo i mora odmah prestati. Odgovorni moraju biti privedeni pred lice pravde. Oni moraju shvatiti da je napad na međunarodnu nazočnost napad na međunarodnu zajednicu i da ekstremizmu na Kosovu nema mjesta", ističe se u deklaraciji.

Sukobljene strane pozivaju se na "prekid svakog nasilja, izbjegavanje eskalacije i uspostavu reda".

"Stanovništvo Kosova mora riješiti svoje probleme mirnim i demokratskim sredstvima, legitimnim i priznatim putem, odnosno putem UN-a i prijelaznih institucija autonomnih vlasti", poručuje se u deklaraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti zatražila je stalna članica Rusija u ime Srbije i Crne Gore.

Vijeću se obratio ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović, kazavši kako je nasilje svijetu poručilo da kosovski čelnici "ignoriraju odgovornosti koje nosi vlast".

Svilanović nije ipak uspio osigurati usvajanje rezolucije kojom bi se za nasilje okrivilo kosovske Albanace.

Dvodnevno nasilje ugrozilo je težnje Kosova za neovisnošću, ocijenjeno je na sjednici.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da nedavni događaji na Kosovu jasno ukazuju na krhkost tamošnjih struktura i odnosa.

"Događaji su dokaz da unatoč napretku ostvarenom od 1999., još nismo dovoljno daleko odmakli", rekao je Annan.

Odluka o budućnosti Kosova "ne može se osigurati nasiljem", poručio je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u James Cunningham. U ime Washingtona, on je apelirao na kosovske čelnike da shvate kako je potpuni prekid nasilja preduvjet za donošenje odluka o budućem političkom statusu Kosova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara