Villepin: "Više nego ikada" u Iraku je potrebna promjena pristupa

ODLUKA UN-a da privremeno povuče svoje strano osoblje iz Bagdada i stanje u Iraku "više nego ikada" upućuju da je potrebno mijenjati pristup, izjavio je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin.

"Više nego ikada držimo da ćemo, promijenimo li pristup, uskladiti nužni angažman međunarodne zajednice s punim sudjelovanjem Iračana u privremenoj vladi koja bi preuzela skrb za sudbinu Iraka", rekao je de Villepin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o mogućem povlačenju američkih vojnika iz Iraka ako se stanje još pogorša, de Villepin je odgovorio da bi "očito, povlačenje iz Iraka danas bilo katastrofalno i apsolutno ne odgovara zahtjevima situacije".

"Zato od početka držimo da treba odgovoriti na težnje iračkog naroda tako da se ubrza proces priznavanja suverenosti Iraka", rekao je. On je istaknuo da je međunarodna zajednica "odgovorna" za Irak.

De Villepin je govorio u mjestu blizu Pariza na sastanku ministara vanjskih poslova deset zemalja zapadnog Meditarana - Dijalog 5 + 5, koji okuplja zemlje Unije arapskog Magreba: Maroko, Alžir, Tunis, Libiju, Mauritaniju te pet država juga Europe: Francusku, Španjolsku, Portugal, Italiju i Maltu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara