Virus SARS-a nastao kombinacijom ptičjeg virusa i virusa sisavaca

VIRUS SARS-a nastao je, kako se čini, kombiniranjem ptičjeg virusa i virusa kojim se mogu zaraziti sisavci, tvrde kanadski znanstvenici.

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Torontu pokazalo je da je virus SARS-a, poput mnogih novih tipova gripe, nastao kad se ptičji virus spojio s virusom sisavaca i zatim pretvorio u oblik kojim se mogu zaraziti ljudi.

Epidemija SARS-a počela je u studenom 2002., a svijetom se širila do svibnja 2003. stigavši čak i do Kanade. Od bolesti su umrle 774 osobe, a oboljelo ih je 8000.

Kao uzročnik zaraze izoliran je novi tip korona virusa. Ta vrsta virusa u životinja može uzrokovati niz bolesti, ali u ljudi najčešće uzrokuje prehladu.

David Guttman, profesor evolucijske genomike na Sveučilištu u Torontu usporedio je genom virusa SARS-a s genomima srodnih korona virusa.

Približno polovica DNK izgleda kao korona virus sisavaca, dok druga polovica izgleda poput korona virusa izoliranog kod ptica, izvijestio je Guttman u Journal of Virology.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni gen koji virusu omogućuje da zarazi stanicu, izgleda kao mješavina, kažu stručnjaci. Spajanje virusa sisavaca i ptica vjerojatno je tom genu omogućilo da neopaženo prođe kraj stanica imunološkog sustava.

"Iz ovakvih kombinacija mogu gotovo odmah nastati nove posve nove strukture", rekao je Guttman. "Naš imunološki sustav nikad se nije suočio s takvim oblikom virusa pa teže i sporije reagira na njegovu pojavu."

Virus SARS-a pronađen je u cibetkama, a Guttman pretpostavlja da su se one zarazile od ptica.

"U tom je trenutku mogla nastati vrlo rijetka kombinacija koja je stvorila virus usmjeren prema novoj žrtvi. Ukratko, kombinirani virus bio je zarazan za ljude, dok druga dva virusa to nisu. Novi virus mogao se zatim raširiti zbog loše higijene i u zatvorenim prostorijama."

Nakon lipnja nije bilo oboljelih od SARS-a, ali liječnici se boje nove epidemije.

"Ovo će nam otkriće omogućiti razvijanje boljih lijekova i bržu reakciju na buduće izbijanje bolesti", rekao je Guttman.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara