Vlada poslala zakon u Sabor: Istospolni partneri ulazit će u zajednicu, brak ostaje heteroseksualcima

Piše: Hina
četvrtak, 12.12.2013. 13:16
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Vlada poslala zakon u Sabor: Istospolni partneri ulazit će u zajednicu, brak ostaje heteroseksualcima

Foto: Hina

PRIJEDLOG zakona o životnom partnerstvu odražava realni društveni kontekst u kojem se nalazi Hrvatska u pogledu odnosa prema položaju istospolnih zajednica u hrvatskom društvu, i pokušaj je demokratskog kompromisa, rekao je ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući ga na današnjoj sjednici Vlade.

"Prijedlog zakona je pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu", rekao je Bauk.

Taj kompromis, naveo je, odražava se u tome što se uvodi životno partnerstvo kao formu zajedničkog života istospolnih osoba, a institucija braka i dalje ostaje ograničena na zajednicu heteroseksualnih osoba.

Stop diskriminaciji

Na prijedlogu se dosta dugo radilo "i pokušavalo pomiriti suprotstavljena stajališta", a kroz savjetovanje sa zainteresiranom javnošću dobiveno je nekoliko stotina primjedbi, koje su ugrađene u prijedlog zakona, rekao je Bauk.

"Prijedlog zakona odražava činjenicu da značajan dio građana ima određenu bojazan ili skepsu u pogledu značajnih intervencija u načine na koji je tradicionalno obilježen obiteljski život u hrvatskom društvu. Bez obzira smatra li netko takav stav utemeljenim ili ne, činjenica je kako se radi o legitimnom demokratskom pravu na drugačije mišljenje", dodao je.

Također, naglasio je, predloženi zakon jasno održava i svijest da je potrebno sveobuhvatno regulirati položaj istospolnih zajednica kako bi se uklonile postojeće prepreke njihovoj društvenoj jednakosti i ispunile određene ustavne i europske pravne obveze.

Odražava i obvezu jednakog dužnog poštovanja prema svim građanima, kako izjednačavanja istospolnih zajednica s pravima heteroseksualnih zajednica, tako i na razini simbolike, kao što je na primjer način i postupak sklapanja životnog partnerstva, dodao je Bauk.

Istospolne zajednice registrirat će se kod matičara

Istospolnim partnerima omogućava se tako sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi.

"Osigurana su im konkretna, praktična prava, potrebna za svakodnevan normalan život", naglasio je ministar Bauk.

Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se prvenstveno na položaj djece, i prijedlogom zakona nije omogućeno posvajanje djece od strane životnih partnera, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje, predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera.

Odluku o stjecanju skrbi donosio bi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta.

Milanović: Ne bi bilo dobro da budemo istok zapada

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako predloženi zakon sadrži dobre europske standarde.

"S njima se možda neće svatko složiti, ali mi vjerujemo da su ljudski, dobri, u skladu s Ustavom, pa i s naukom vjerskih zajednica", rekao je Milanović.

"Do ulaska u EU bili smo zapad istoka, a sada kada smo ušli u EU, ne bi bilo dobro da budemo istok zapada, a zna se što pod time mislim", kazao je.

Pojedine europske države, dodao je, otišle su "malo dalje, liberalnije", u odnosu na postojeće standarde u Europi, a "neki nisu išli toliko daleko, liberalno".

"Među takve ćemo se ubrajati i mi ako usvojimo ovaj zakon. A neki su bogami još u 19. stoljeću. Tamo valjda ne pripadamo", zaključio je premijer Milanović.

Komentari (19)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • Rodjo_Mile   Objavljeno prije 4 mjeseci
        Slazem se kolega, sve izreceno ima smisla i temelja u sadasnjosti i prirodi SDP-ovaca i studenta filozofskog...


 • memepaspeur   Objavljeno prije 4 mjeseci
  X pametan prijedlog. Recimo da iskaznicom iz SDPa već sa 50% pokrivaš potrebnog dokaza o svojoj homoseksualnosti.Ostalih 50% svake godine na detaljni pregled kojeg financiraš registracijom, psihički testovi, fizički testovi itd.Linić ili neki drugi političar iz SDPa (Jovanović, Bauk itd.) neka bude vrhovni nadzorni član inspekcije za Muške homoseksualce, a Vesna Pusić (ili Opačak, Severnia itd.) za Ženkse u slučaju ikakve dvojbe.Studiranje na filozofskom također povećava mogućnost i može se koristiti kao čvrsti dokaz.


 • Rodjo_Mile   Objavljeno prije 4 mjeseci
                      Tako je, treba nekako ustvrditi da oni stvarno jesu homici a ne da to rade samo da bi recimo nasljedili nekretninu ili izbjegli placanje poreza, ili vodili se kao olaksice itd....  Najbolje je da vlada osnuje Agenciju za pederska pitanja i tamo zaposle cca 100 SDP-ovaca s najvecim homoseksualnim iskustvima, takvih bar nije tesko naci, i da oni svaki predmet detaljno istraze. Na kraju bi se svaki od njih morao naguziti da Linic ustvrdi iz prve ruke da je tomu tako. Nadam se da nisam bio bezobrazan ali tomu je tako....


 • nova.gega   Objavljeno prije 4 mjeseci
  pa i bisex je poligam. ti bi 3 žene, a on bi ženu, muškarca, pa opet ženu i tak. joj.


 • Rodjo_Mile   Objavljeno prije 4 mjeseci
   


 • memepaspeur   Objavljeno prije 4 mjeseci
  Veoma mi je drago da će homoseksualci moći registrirati svoju zajednicu pred zakonom.Predlažem godišnji pregled i produljenje registracije svake godine, registraciju trebaju sami financirati, recimo 1.499 HR Kuna po homoseksualcu / godini.


 • nova.gega   Objavljeno prije 4 mjeseci
  e rođo, a sa kime će bisex ući u tu zajednicu? koji spol će odabrati?


Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije