54.196.201.241 US
 

Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Stečajnog zakona

Piše: Hina, K.K.
petak, 22.9.2017. 18:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

VLADA je danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Stečajnog zakona, kojima je cilj potaknuti dužnike na pokretanje predstečajnih postupaka i olakšati njihovo provođenje propisivanjem realnijih rokova te u tom postupku omogućiti novo zaduženje dužnika radi privremenog financiranja.

Cilj predloženih izmjena je da se potakne dužnike na pokretanje predstečajnih postupaka čim se nađu u  poteškoćama i olakša samo provođenje stečajnog postupka, rekao je državi tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj na sjednici Vlade.

Rokovi "realniji" prema izmjenama zakona

U tom smislu je, kako je rekao, niz rokova učinjeno "realnim" kako bi sam predstečajni postupak funkcionirao što bolje.

Tako se, uz produljenje za prijavu i utvrđivanje tražbina te izradu plana restrukturiranja, predlaže i produljenje roka u kojem predstečajni postupak treba završiti i to na 300 dana.

Naime, prema važećim odredbama predstečajni postupak mora završiti u roku od 120 dana od podnošenja prijedloga, dok Vlada sada predlaže produljenje na "najkasnije u roku od 300 dana od dana otvaranja predstečajnog postupka".

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turkalj je najvažnijim označio prijedlog koji omogućava novo zaduženje tako da dužnik može doći do novih financijskih sredstava koji su mu potrebni za normalno poslovanje, odnosno da se izbjegne likvidacija te da se omogući restrukturiranje samog poduzeća.

To će biti provedeno tako da se kod novog zaduženja vjerovniku koji je dao sredstva za privremeno financiranje omogući naplata prije ostalih stečajnih dužnika, osim onih koji su u prvom naplatnom redu, kazao je Turkalj, dodajući da odluku o novom zaduženju donose vjerovnici koji imaju dvije trećine ukupnih tražbina.

Mogućnost novog financiranja

Predloženim bi se izmjenama takva mogućnost novog financiranja omogućila i za postupke koji su u tijeku, ako do dana stupanja na snagu predloženih izmjena nije održano ročište za glasovanje o planu restrukturiranja.

Prema podacima iz obrazloženja predloženih izmjena, u gotovo dvije godine primjene Stečajnog zakona utvrđeno je da je broj pokrenutih predstečajnih postupaka relativno mali, odnosno pokrenuta su 273 takva postupka, od čega je u svega njih 58 prihvaćen plan restrukturiranja i potvrđen predstečajni postupak.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije