Vladina reakcija na prosvjed HST-a: Prosječna plaća u HT-u iznad 8.000 kuna

VLADA je reagirala na današnji prosvjed Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) zbog navodnih netransparentnih rješavanja pitanja viška radnika i odustanka od prodaje sedam posto dionica radnicima.

Sva dobit Hrvatskog telekoma (HT) ostvarena u 2001. godini, a riječ je o 310 milijuna kuna, ostala je unutar HT-a, kao i 90 posto dobiti ostvarene u 2002. godini, odnosno približno 1,7 milijardi kuna, ističe u priopćenju Vladin Ured za odnose s javnošću.

Lani je dioničarima podijeljeno 186 milijuna kuna, a zadržana dobit prvenstveno je uložena u tehnološki razvoj, modernizaciju i unaprjeđenje sustava telekomunikacija.

Vlada također naglašava da je HT izuzetno konkurentan poslodavac u Hrvatskoj - prosjek plaća u HT-u je 8.040 kuna bruto, dok je prosjek plaća u gospodarstvu u srpnju iznosio oko 5.690 kuna bruto.

Dodatne usporedbe radi, prosječna plaća NKV radnika u HT-u iznosi 5.440 kuna bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim osnovne plaće zaposlenici dobivaju 3.750 kuna bruto za regres, božićnicu od 1.000 kuna neto, te dar za Uskrs od 400 kuna.

U pogledu prodaje sedam posto dionica radnicima HT-a, Vlada ističe da ne može udovoljiti zahtjevima sindikalnog čelništva o dodjeli dionica bez naplate, s obzirom na više nego dobre uvjete u kojima posluje HT.

Vlada također naglašava da je HST potpisnik kolektivnog ugovora koji HT u cijelosti poštuje, pa bi bilo za očekivati spremnost na dijalog i konstruktivnije ponašanje sindikata.

Stoga Vladin Ured za socijalno partnerstvo poziva HST na radni sastanak u ponedjeljak, 27. listopada, o poslovnoj politici HT-a i radno-pravnom položaju radnika, te tijeku aktivnosti na pripremama za prodaju sedam posto dionica HT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara