Vlahušić sa županima razgovarao o provedbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić razgovarao je danas sa županima svih hrvatskih županija o njihovoj nadležnosti u provedbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Po novom Zakonu županije su obavezne ulagati u zdravstvene ustanove i njihovo održavanje, provoditi epidemiološke, zdravstveno-statističke, socijalno-medicinske i zdravstveno-ekološke djelatnosti, mjere zdravstvene ekologije, organizirati pružanje hitne medicinske pomoći te mrtvozorničke službe.

Županije dobivaju i posebnu ovlast osiguranja sredstava za zdravstvenu zaštitu iznad standarda.

Za područje svake županije utvrdit će se potreban broj zdravstvenih ustanova s kojima će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sklopiti ugovor o provedbi zdravstvene zaštite. Mišljenje o broju zdravstvenih ustanova dat će županije, a ministar će taj broj predlagati Vladi koja će donijeti konačnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže županijama osnivanje klinika kao samostalnih ustanova, općih i specijalnih bolnica, domova zdravlja, ustanova za hitnu medicinsku pomoć, zavoda za javno zdravstvo, poliklinika, lječilišta, ustanova za zdravstvenu njegu i ljekarničkih ustanova.

Zdravstvenim ustanovama u županijama upravljat će Upravno vijeće koje će se sastojati od tri predstavnika osnivača i dva predstavnika ustanove. Također, prema Zakonu o ustanovama županije su dužne pokriti gubitke zdravstvenih ustanova.

Postojeće zdravstvene ustanove dužne su uskladiti svoje ustrojstvo i poslovanje s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja Zakona na snagu.

Isto tako, županije imaju obavezu u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu novog Zakona objediniti sve domove zdravlja u jedan, osim u gradu Zagrebu gdje će biti ustrojena tri doma zdravlja, te donijeti odluku o spajanju ljekarničkih ustanova čiji su osnivač, u jednu ljekarničku ustanovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara