Vojvođanski Hrvati o rušenju spomenika i rezultatima izbora

ČELNICI vojvođanskih Hrvata osudili su danas rušenje biste Matije Gupca u Tavankutu, mjestu nadomak Subotice u kojem su Hrvati većinsko stanovništvo, i izrazili strahovanje da bi uspjeh radikala na srbijanskim izborima mogao pogoršati položaj Hrvata u SCG.

Gvozdena bista Matiji Gupcu srušena je sa u noći sa nedjelje na ponedjeljak u dvorištu istoimene osnovne škole, i u tijeku je policijski očevid.

Jedan od čelnika Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Lazo Vojnić Hajduk povezao je ovaj čin sa izbornim rezultatima, koji pokazuju da je Srpska radikalna stranka dobila glasove gotovo trećine glasačkog tijela u Srbiji. Tijekom obilaska mjesta događaja Lazo Vojnić Hajduk je izjavio da će ovaj čin izazvati uznemirenost tamošnjih Hrvata, ali i ostalih pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

On je rekao da ovaj događaj, kao i oštećenja na automobilima vjernika koji su prošloga tjedna sudjelovali u proslavi božićnih blagdana u Subotici, govore o određenom stupnju ugroženosti Hrvata u SCG.

Čelnici dviju političkih organizacija vojvođanskih Hrvata ipak ne očekuju da će se generalno položaj pripadnika te zajednice pogoršati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne očekujemo da će se položaj Hrvata u Vojvodini i Srbiji bitno promijeniti nakon pobjede snaga ekstremne desnice, no strah bi se mogao pojaviti ukoliko dođe do političke destabilizacije zemlje", izjavio je komentirajući rezultate izbora u Srbiji predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

Pod destabilizacijom političkih prilika u zemlji Kuntić je naveo mogućnost da se zbog netrpeljivosti među čelnicima demokratskih stranaka - DSS-a, DS-a i G17 plus ne bude mogla formirati vlada.

Predsjednik Hrvatskog narodnog saveza Franjo Vujkov ocjenjuje da "strah među pripadnicima hrvatske zajednice u svakom slučaju postoji". On je dodao da ipak ne treba očekivati da će manjinska prava koja sada Hrvati ostvaruju biti uskraćena.

Obojica čelnika hrvatskih stranaka predviđaju da će događaji u Srbiji usporiti proces normalizacije Hrvatske i SiCG.

Dvije stranke vojvođanskih Hrvata sudjelovale su u srbijanskim izborima kao članice Koalicije "Zajedno za toleranciju". Koaliciju koju čine uglavnom stranke nacionalnih manjina u Srbiji nije prešla izborni prag od 5 posto i neće imati svoje predstavnike u Skupštini Srbije. Time su i vojvođanski Hrvati ostali bez svog zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara