Vrhovni sud rješava žalbu osuđene za ratni zločin u Škabrnji

Vrhovni sud razmotrio je danas na javnoj sjednici žalbu Zorane Banić (51), nepravomoćno osuđene na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji, u studenome 1991.

Vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Marijana Svedrovića na zatvorenom dijelu sjednice donosi odluku o žalbi koja će javnosti biti dostupna nakon što je pismenim putem prime stranke.

Na javnom dijelu sjednice Vijeće je s najvažnijim činjenicama vezanim uz sudski postupak i žalbu upoznala sutkinja izvjestiteljica Hajrija Novoselec. Zoranu Banić je zastupao njezin branitelj zagrebački odvjetnik Luka Šušak, a tužiteljstvo zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik.

Obrana je od Vrhovnog suda zatražila oslobađajuću presudu ili ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. U slučaju da Vrhovni sud potvrdi krivnju Zorane Banić obrana je predložila blažu kaznu.

U žalbi obrane tvrdi se da Zorana Banić nije planirala, naredila ni izvršila zločin jer u to vrijeme nije bila u Škabrnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njezin branitelj je, među ostalim, od Vrhovnog suda zatražio da predmet ustupi Haškom sudu.

Početkom listopada prošle godine na Županijskom sudu u Zadru Zorana Banić, medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg, proglašena je krivom za sudjelovanje u ratnom zločinu nad civilnim stanovništvom u Škabrnji.

Ona je već 1998. u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, zajedno s još 17 pripadnika srpske paravojske i JNA, no nakon što je u listopadu 2001. na temelju međunarodne tjeralice uhićena u Švicarskoj i izručena Hrvatskoj, zatražila je obnovu sudskog postupka na što je po zakonu imala pravo.

U obnovljenom postupku, sudsko vijeće zadarskog suda presudilo je da je kao pripadnica tzv. Vojske SAO Krajine 18. studenog 1991. u Škabrnji nasilno iz podruma i obiteljskih kuća izvlačila civile, uglavnom starce i djecu, te da je sudjelovala u ubojstvu 34 civila.

Na suđenju, na kojem je saslušano 54 svjedoka, nije utvrđeno da je Zorana Banić osobno ubijala. Presuda se temeljila na iskazima više svjedoka, a sud je odbacio obranu optužene da toga dana nije bila u Škabrnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara