Vukovar: Županijski sud zaprimio optužnicu protiv Kadijevića, Adžića i drugih

ŽUPANIJSKI sud u Vukovaru zaprimio je danas optužnicu Županijskoga državnog odvjetništva Vukovarskosrijemske županije od 24. prosinca 2002. u kojoj se Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Života Panić, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj i Goran Hadžić terete da su počinili kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, ratnih zarobljenika i uništenje kulturnih i povijesnih spomenika, priopćio je Županijski sud.

Navodi se kako su okrivljenici od kolovoza do 18. studenog 1991. na vukovarskom području u oružanoj agresiji bivše tzv. JNA i pridruženih paravojnih četničkih postrojba na Republiku Hrvatsku radi stvaranja tzv. Velike Srbije izravno zapovijedali i izvršavali zapovijedi u borbenom djelovanju prema Vukovaru. Pri tomu je, dodaje se, stradao velik broj civila (972), u potpunosti razoren i uništen grad Vukovar sa svim kulturnim, povijesnim, vjerskim i gospodarskim objektima te stambenim zgradama (dvorac Eltz iz 1749., Radnički dom iz 1897., zgrada Županije Srijemske iz 1777., katolička crkva sv. Filipa i Jakova iz 1730.), usmrćeni ranjenici i bolesnici (197), pripadnici medicinskog osoblja (18) Opće bolnice u Vukovaru i civili (47) zatečeni u Općoj bolnici. Preostali zarobljeni civili, pripadnici Zbora narodne garde, MUP-a RH i drugi vukovarski branitelji odvedeni su u gradsku četvrt Sajmište u skladište poduzeća Velepromet, navodi se u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazneni predmet raspoređen je Vijeću za ratne zločine Županijskog suda u kojem su suci Ante Zeljko, Nevenka Zeko i Zlata Sotirov .

Predloženo je saslušanje ukupno 230 svjedoka, navodi se u priopćenju te dodaje kako će se

u vezi s podizanjem optužnice obaviti kontakti s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara