Washington traži da Rusija povuče vojsku iz odmetnutih gruzijskih pokrajina

Washington traži da Rusija povuče vojsku iz odmetnutih gruzijskih pokrajina

Foto: Hina

SJEDINJENE Države ocijenile su neprikladnim posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Abhaziji, teritoriju koji se odcijepio do Gruzije i čiju je neovisnost priznala Rusija nakon kratkog rata 2008.

"Sjedinjene Države traže od Rusije da povuče svoje snage na predratne položaje i odustane od priznavanja neovisnosti gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije", kazao je State Department u priopćenju.

Nastavak politike protiv Gruzije

Rusija drži tisuće vojnika u te dvije regije, što Tbilisi smatra okupacijom.

Tijekom posjeta u utorak Putin je rekao da Rusija nastavlja čvrsto jamčiti sigurnost i neovisnost Abhazije, dodajući da je sigurna da će to biti slučaj i u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tbilisi je odmah u utorak osudio taj posjet, koji u njegovim očima predstavlja "nastavak ruske politike usmjerene protiv Gruzije".

Rusija "mora prestati s provokacijama i mora poštovati teritorijalni integritet suverene Gruzije", navodi se u priopćenju gruzijskog ministarstva vanjskih poslova.

Ruska potpora

Putin je posjetio odcijepljenu gruzijsku regiju Abhaziju, na devetu godišnjicu rusko-gruzijskog rata.

"SAD smatra posjet predsjednika Putina Abhaziji, gruzijskom teritoriju koji je okupirala Moskva, neprikladnim i u suprotnosti s principima koji vladaju u međunarodnim razgovorima u Ženevi u kojima sudjeluje i Rusija", dodaje State Department.

Gruzija i Rusija vodile su kratki rat u kolovozu 2008. oko gruzijskih odcijepljenih regija Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su neovisnost.

Putin je zadnjih nekoliko godina pojačao vojnu, gospodarsku i političku potporu tim regijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara