ZAGREB: počeo 46. kongres međunarodne federacije turističkih novinara

"Turizam je grana privrede gdje mnogi vide svoju šansu pa tako i Hrvatska kojoj je turizam glavna grana privrede, a turistički novinari su ti koji mogu pridonijeti da se on još bolje razvije", kazao je predsjednik Stjepan Mesić na današnjem otvorenju 46. kongresa Međunarodne federacije turističkih novinara FIJET. L

Mesić je u zagrebačkom hotelu "Sheraton" na otvaranju kongresa koji će trajati do 16. listopada rekao da je u Hrvatskoj nakon ratnih godina konačno došlo vrijeme da se turizam promovira u miru, kako i zaslužuje.

To je još važnije danas kada se Europa udružuje jer i turistički novinari pridonose i tome udruživanju, a posebno u promoviranju malih naroda i država, istaknuo je Mesić.

Turizam pomaže i da se mnogi dijelovi Europe razviju. Za Hrvatsku je kazao da će do 2010. izgraditi zadnje kilometre svojih autocesta čime će se olakšati Europljanima dolazak automobilom do Mediterana, Jadrana i svih njihovih vrijednosti.

Sudionicima kongresa, njima oko 140, zahvalila se i ministrica turizma Pave Župan Rusković, kazavši da je nakon rata, a posebno u zadnje dvije godine, puno učinjeno na poboljšanju hrvatske turističke ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tome su značajnu ulogu odigrali i svjetski turistički novinari, ne samo svojim pisanjima, nego i dolascima u Hrvatsku gdje su se uvjerili, a kasnije i svoje čitatelje, da je Hrvatska ne samo atraktivna nego i sigurna turistička destinacija.

Ministrica je kazala i da je cilj hrvatskog turizma održiv razvoj uz zaštitu okoliša, prirode i kulturno-povijesne baštine. Ne želimo više graditi velika betonska zdanja nego male hotele usklađene s tradicionalnom arhitekturom koji će hrvatskom turizmu dati novu kvalitetu, dodala je Župan Rusković, pozvavši sve sudionike kongresa da dođu svoj odmor provesti u Hrvatskoj.

Predsjednik FIJET-a i član tuniškog Parlamenta Tijani Haddad izrazio je veliko zadovoljstvo onim što je Hrvatska učinila i u turizmu i u organizaciji kongresa, a posebno se zahvalio predsjedniku Mesiću jer je to prvi državnik koji je u 50 godina postojanja toga udruženja prisustvovao njihovom kongresu.

Prisutne su pozdravili i u ime organizatora pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice Milo Sršen, a u ime struke iz Hrvatske predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić, te novinari Pero Gabrić i Tina Eterović Čubrilo, koja je ujedno i predsjednica hrvatskog ogranka FIJET-a koji će iduće godine obilježiti 40 godina rada u Hrvatskoj.

(Hina) tam ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara