Zagreb: Stečajni upravitelj osumnjičen za 2,6 milijuna kuna "teške" zlouporabe

BIVŠI stečajni upravitelj pet poduzeća osumnjičen je da je zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju za više od 2,6 milijuna kuna oštetio tri tvrtke kojima je upravljao, a istodobno dvjema omogućio znatnu imovinsku korist, izvijestila je danas policija.

Policija nije otkrila identitet stečajnog upravitelja ni nazive tvrtki, no neslužbeno se doznaje da je riječ o Ljubinku Bjedovu i poduzećima Gortan visokogradnja, Radnik, Metalka trgovina, Fert-strop te Gorica Emajl.

Policija 50-godišnjeg stečajnog upravitelja sumnjiči da je 2003. prodao nekretnine poduzeća Metalka trgovina i 2,75 milijuna kuna prebacio na račun poduzeća Gorice Emajl kako bi podmirio dug iz 2001. i 2002. kada je posudio 2,8 milijuna kuna za tvrtku Fert-strop. Tim je novcem, kažu u policiji, isplatio plaće bivšim zaposlenicima te podmirio obveze prema pravnim osobama.

U rujnu 2003. Trgovački sud ga je razriješio dužnosti stečajnog upravitelja Metalke i zabranio mu poduzimanje ikakvih radnji u stečajnom predmetu poduzeća Radnik, no on je, tvrde u policiji, s računa tog poduzeća prebacio 1,8 milijuna kuna na račun Metalke. Istodobno je, kako se sumnja, na taj račun prebacio i 300 tisuća kuna s računa Gortan visokogradnje. Dijelom tih sredstava novoimenovana stečajna upraviteljica je početkom 2004. djelomično podmirila potraživanja vjerovnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenog se nadalje tereti da je prebacivao manje iznose na ime pozajmica i povrata između poduzeća te time prekršio pravila poslovanja u stečajnom postupku.

Policija je protiv njega podnijela posebno izviješće zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu osumnjičivši da je u korist poduzeća Fert-strop i Gorica Emajl ostala tri poduzeća oštetio za 2,6 milijuna kuna.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara