54.158.194.80 US
 

ZAGREBAČKI UČENICI U OPASNOSTI Dočekali ih stari prozori koji padaju sa zgrade

Piše: Martina Pauček Šljivak
srijeda, 6.9.2017. 14:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Index

NOVA školska godina počela je stresno za učenike Klasične i XVI. gimnazije, kao i za njihove roditelje i nastavnike. Dotrajali prozori, koji su ovog ljeta trebali biti zamijenjeni, dočekali su ih i u ovoj nastavnoj godini.

Lani su, naime, tri prozora pala sa zgrade, a jedan od njih je u rujnu 2016. pao direktno na učenika i rasjekao mu glavu.

Predstavnici roditelja nekoliko razreda iz zagrebačke Klasične i XVI. gimnazije još su se u ožujku sastali s pročelnikom Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport, Ivicom Lovrićem, koji je zajedno s njima obišao zgradu škole i tom im prilikom obećao da će tijekom ljeta biti zamijenjeni svi prozori na školi.

>>POZNATA ZAGREBAČKA GIMNAZIJA U RASPADNOM STANJU

>>BANDIĆEV ČOVJEK U SVAĐI S RODITELJIMA "Dramatizirate, prozori i inače padaju sa škola"

Lovrić napao roditelje da vode predizbornu kampanju

Lovrić je tad optužio roditelje da sve preuveličavaju.

"Od početka školske godine prozor je pao samo tri puta, pa prozori inače padaju sa škola. Evo, recite mi da na drugim školama prozori ne padaju", rekao je tada Lovrić okupljenim roditeljima, optužujući ih pritom da vode predizbornu kampanju protiv njega.

Tada je izjavio kako će svi prozori biti zamijenjeni ovog ljeta, za što je predviđeno 2,5 milijuna kuna, no to se još nije dogodilo.

"Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport nadležnom Uredu za javnu nabavu uputio je Zahtjev za pokretanje postupka javne nabave za predmet "Izmjena vanjske stolarije u Klasičnoj gimnaziji" 20. travnja 2017. godine. Provedba postupka javne nabave je u tijeku te će ugovor biti potpisan ovih dana. Sukladno navedenom, početak radova očekuje se u rujnu, a isti će se izvoditi tako da se ne ometa redovan nastavni proces", stoji u odgovoru kojeg je potpisao pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, Ivica Lovrić.Na Indexovo pitanje pročelniku Lovriću u ožujku, kako je moguće da se 10 milijuna kuna za uniforme te 3 milijuna kuna za papučice djeci u vrtićima pronašlo odmah dok za prozore nije, Lovrić je odgovorio da su za sve te stvari pronađena sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Pa rekao sam već, osigurali smo sredstva za zamjenu prozora ovog ljeta", kazao nam je tada Lovrić, na što smo ga pitali što je veći prioritet: uniforme, papuče ili prozori koji padaju po djeci.

"Sve je prioritet. I uniforme i prozori", odgovorio nam je Lovrić, dodajući da bi prozori bili zamijenjeni i ranije, no da su imali druge prioritete, ali nije naveo koji su to točno.

Podsjetimo, Grad je prije šest godina stao sa zamjenom prozora i tek su mjesec dana nakon pobune roditelja uputili Zahtjev za pokretanje postupka javne nabave za predmet "Izmjena vanjske stolarije u Klasičnoj gimnaziji".

Učenice nam rekle da se boje

Otišli smo ponovno do gimnazije u Križanićevoj gdje smo razgovarali s nekoliko učenica koje su nam rekle da se još ništa nije počelo raditi na izmjeni prozora.

"Lani je našem prijatelju prozor rasjekao glavu, pitamo se hoće li se to opet ponoviti. Strah nas je uopće prolaziti ispod prozora. Pročelnik je obećao da će se svi prozori zamijeniti do početka nove školske godine, ali, kao što vidite, to se nije dogodilo", rekle su nam učenice.

Razgovarali smo i s nekoliko roditelja koji su ogorčeni ovakvim odnosom Grada prema djeci i njihovoj sigurnosti.

"Ovo je neodgovorno i neozbiljno od grada. Bila sam tamo kad nam je Lovrić obećao zamjenu prozora tijekom ljeta i poručio da ne dramatiziramo. Pitam se kako bi se on osjećao da njegovo dijete ide u ovu školu. A osim što nam je Lovrić uživo obećao da će se prozori tijekom ljeta zamijeniti, isto nam je obećala i gđa Ritz iz GU za odgoj i obrazovanje koja se obratila Odboru roditeljskog vijeća i rekla da će se taj problem riješiti. Ovime samo pokazuju nebrigu za djecu i veliku neodgovornost jer ne stoje iza onog što su obećali. Naravno da nam je teško jer se brinemo za sigurnost svoje djece i bojimo da opet nekome ne padne na glavu", rekli su nam roditelji.

Zvali smo i ravnatelje škola, no nismo ih uspjeli dobiti.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije