23.22.136.56 US
 

Vatrogasci nisu plaćali naknadu ZAMP-u, završili u stečaju

Piše: R.A.
nedjelja, 19.11.2017. 12:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Screenshot: Nova TV

"LJUDIMA gori kuća, nama zvoni telefon, mi možemo jednostavno se javiti i reći: 'Halo, dobar dan, ovdje DVD Luka u stečaju, nazovite HDS Zamp'“, kazao je za kamere Nove TV Mijo Mijatović iz DVD-a Luka.

Naime, kontrolor ZAMP-a utvrdio je da se u dvorani koja je u sklopu DVD-a održavaju svadbe, a oni ne dobivaju nikakvu naknadu za korištenje glazbe. Iz DVD-a tvrde da nisu krivi jer dvorana nije u njihovom vlasništvu, već u vlasništvu mjesnog odbora.

ZAMP je stoga tužio DVD (koji nije vlasnik dvorane), na sudu su se vodila tri postupka, u dva je utvrđeno da je DVD kriv, a u jednom da nije, objavljeno je u emisiji Provjereno. ZAMP naime tvrdi da je DVD organizirao svadbe.

DVD Luka tako je završio u stečaju, a mještani bez vatrogasaca.


"HDS ZAMP nije pokrenuo stečaj DVD-a Luka već mu pomaže riješiti problem"

Iz ZAMP-a su poslali priopćenje kojemu tvrde da DVD-u pomažu riješiti problem. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zbog netočnih i nepotpunih medijskih objava želimo javnost izvijestiti da HDS ZAMP nije pokrenuo stečaj nad DVD-om Luka već mu, svjestan važnosti uloge DVD-a u svakom mjestu, pomaže riješiti problem. Do njega je došlo radi pravomoćne presude Visokog Trgovačkog Suda u veljači 2014. i 360 dana blokade računa, s tim što je DVD kroz 10 godina, od 2007. do danas, ignoriralo 23 poziva na rješavanje duga.

Dugovi za održane svadbene svečanosti i druge zabave održavane u DVD-u Luka i u njihovoj organizaciji datiraju još iz 2007. godine. Zbog nepodmirivanja autorske naknade za korištenje glazbe u iznosu od oko 7.015 kn i oglušivanja DVD-a na brojne pozive za podmirenjem naknade, HDS ZAMP je, kao krajnju mjeru, 2008. bio prisiljen pokrenuti  sudske postupke. Isto se procedura pokreće jednako prema svim dužnicima, kako i nalaže zakon. S vremenom, dug ovog DVD-a je narastao na 18.000 kn (ne 50.000, kako je objavljeno u medijima!) zbog zateznih kamata i sudskih troškova.

Nakon dviju pravomoćnih presuda u korist HDS ZAMPa, pravnim slijedom je, u studenom 2016. pokrenuta ovrha računa DVD-a kojeg je FINA uskoro blokirala. Iako je HDS ZAMP i tijekom sporova a i nakon njih svaka 3 mjeseca pozivao DVD na rješenje problema, odgovorni ljudi DVD-a nisu ga riješili.

FINA automatski pokreće postupak stečaja

Po zakonskoj proceduri, FINA automatski pokreće postupak stečaja nakon blokade računa poslovnog subjekata od 120 dana. To je učinila i u slučaju ovog DVD-a, o čemu nije obavijestila HDS ZAMP niti je to bila dužna. Za sve vrijeme blokade računa, nitko iz DVD-a nije niti pokušao kontaktirati HDS ZAMP i upozoriti da se bliži istek dozvoljenog roka blokade i mogući stečaj. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

HDS ZAMP nema mogućnost uvida u trajanje i financijski tijek blokade koju je pokrenula FINA. Da je DVD kao korisnik glazbe u ovom slučaju pokazao volju i želju za rješavanjem dugovanja, dobio bi jednake uvjete i popuste kao i svi korisnici kojima se „skida blokada“ kroz ugovor kao oblik vansudske nagodbe – s uključenim popustima, bez obračuna zakonske zatezne kamate, otplatom u ratama te u konačnici povlačenjem sudskih sporova. Nažalost, to se nije dogodilo zbog neaktivnosti uprave DVD-a.

Kako je DVD godinu dana funkcionirao s blokiranim računom i zašto njegova uprava nije poduzela ništa da to riješi, nažalost ne može odgovoriti HDS ZAMP. Nakon što smo putem medija upoznati s pokretanjem stečaja, u studenom 2017., odmah smo reagirali, naši djelatnici još su jednom kontaktirali DVD koji je sada uvidio pravne posljedice svojih odluka. HDS ZAMP je potom odmah izdao sa svoje strane potrebne potvrde da se stečaj što prije zaustavi.  

Niti u ovom niti u jednom drugom slučaju naplate potraživanja nije nam želja iniciranje stečaja korisnika pa niti ovog vatrogasnog društva. No činjenica je da Zakon o stečajnom postupku vrijedi jednako za sve i da je svim dužnicima propisan automatski stečaj nakon blokade od 120 dana, ako na problem nisu odgovarajuće reagirali.

U medijskim objavama povodom ovog predmeta podmetnut je dokument koji nema veze s trenutnim problemom DVD-a Luka. Budući da je jasno kako se tako želi stvoriti dojam da su se ovrha i stečaj dogodili zbog duga koji je davno zatvoren i podmiren, ističemo da je to plasiranje lažnih činjenica i kleveta.

I drugi DVD-ovi koriste glazbu, svi podmiruju svoje obaveze

Napominjemo da poslujemo i s drugim DVD-ima i sličnim subjekatima u zemlji – svi oni koriste glazbu prilikom organiziranja priredbi ali su, za razliku od DVD-a Luka, svjesni svojih pravnih i financijskih obaveza većina njih uredno podmiruje. HDS-ova stručna služba ZAMP postupa i uvijek je u ostvarivanju svoje djelatnosti postupala sukladno svim važećim propisima EU i RH, uključujući sve direktive o autorskom i srodnim pravima.

Molimo medije da pri objavi ovakvih tema provjere sve činjenice i ne proglašavaju automatski klijente HDS ZAMP-a žrtvama, a nas dežurnim krivcem.  U ovom se slučaju nažalost radi o velikoj i dugotrajnoj neodgovornosti vodstva DVD-a koja je rezultirala nizom neželjenih posljedica.

U HDS ZAMP-u izražavamo žaljenje zbog toga i ovih dana, svjesni važnosti DVD-a za lokalnu zajednicu, aktivno rješavamo problem do kojeg nije došlo našom krivnjom. Vjerujemo da smo u razgovorima koje smo jučer obavili s DVD-om konačno došli do rješenja problema zadovoljavajućeg za sve strane. O njemu ćemo, čim bude pravno provedeno, odmah izvijestiti javnost".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vatrogasce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vatrogasci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije