Započeli 7. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

U organizaciji đakovačkog ogranka Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika ogranka slavonskobaranjskosrijemskog, večeras su u Đakovu otvoreni dvodnevni Sedmi susreti hrvatskih književnih kritičara, manifestacija koja iz godine u godinu daje presjek domaće književnokritičarske produkcije. L

I ove godine Susreti , koji su okupili 10-ak već potvrđenih, ali i nekoliko književno-kritičarskih imena čije vrijeme tek dolazi, održavaju se u okviru pratećih priredbi Smotre folklora "Đakovački vezovi". Uvod u ovogodišnje Susrete bila je promocija njihovog 6. Zbornika pod naslovom "Urednik - medijator književnog ukusa - Zlatko Crnković", a priredila ga je Julijana Matanović.

Predstavljajući Zbornik, Julijana Matanović govorila je o dugogodišnjem uredničkom radu Zlatka Crnkovića, posebno apostrofirajući njegovih 25 uredničkih godina u biblioteci "Hit" u kojoj je, nakon njega, i sama bila urednica. "Zlatko Crnković toliko je zadužio hrvatsku književnu scenu da bi njegovome radu trebalo posvetiti barem jedan semestar na studiju kroatistike", rekla je, uz ostalo, Matanović. Nakon kratkog izlaganja Zlatka Crnkovića, ulomke iz Zbornika čitala je Anja Šovagović Despot.

U nastavku programa Susreta, promovirana je knjiga "Kućni prijatelj" Milovana Tatarina koju su Julijana Matanović i Zoran Marković ispred biblioteke "Mozaik knjiga" predstavili kao zbir Tatrinovih ogleda o suvremenoj hrvatskoj prozi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmi đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara nastavljaju se u petak, 25. lipnja, kada će biti održan znanstveni kolokvij "Irena Vrkljan - Svila, škare - 20 godina poslije", a voditeljica mu je Julijana Matanović.

Susreti će završiti proglašenjem dobitnika nagrade "Julije Benešić" koja se dodjeljuje za najbolje književno-kritičarsko ostvarenje u protekloj godini, te laureata Povelje uspješnosti koja se dodjeljuje književnim kritičarima slavonsko-baranjsko-srijemskoga kruga.

(Hina) xsžup yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara