Zatraženo očitovanje POA-e o navodnom prisluškivanju novinara

VIJEĆE za civilni nadzor sigurnosnih službi zatražilo je danas od Protuobavještajne agencije (POA) očitovanje o četiri predstavke novinara koji sumnjaju da ih je ta agencija nezakonito prisluškivala.

Predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila potvrdio je nakon sjednice da su danas razmatrene četiri predstavke, no nije želio otkriti imena podnositelja, pravdajući to zaštitom njihove privatnosti.

"Vijeće je zatražilo da se o navodima iz predstavki POA službeno očituje, a očitovanje očekujemo do kraja tjedna", kazao je Cvrtila.

Rekao je da će o službenom očitovanju POA-e, sukladno Zakonu o sigurnosnim službama i saborskoj odluci o Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, izvijestiti nadležni saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Utvrdi li se da je bilo nezakonitosti, Vijeće će o njima obavijestiti i Državno odvjetništvo i druga nadležna tijela vlasti, predsjednike RH, Sabora i Vlade, kazao je Cvrtila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje postoje li mehanizmi kojima bi Vijeće utvrdilo govori li POA istinu, u slučaju da izvijesti da nije bilo nezakonitosti, Cvrtila je odgovorio da POA nema nikakvih razloga Vijeću dati krivu informaciju.

"Nema nikakvih sumnji u to da će POA izvijestiti Vijeće jer je to dužna učiniti po zakonu" kazao je Cvrtila.

Naglasio je da, uz Vijeće, zakonitost rada sigurnosnih službi utvrđuje i unutarnja kontrola sigurnosnih službi, od koje također očekuje izviješće o navodima iz predstavki.

Predstavke Vijeću upućene su nakon što je u medijima objavljeno da je nedavno razriješen ravnatelj POA-e Franjo Turek državnom vrhu upriličio prezentaciju rada te agencije u slučaju generala Ante Gotovine. Turek je navodno pri tom naveo da su novinari Jutarnjeg lista Davor Butković, tjednika Globus i Feral Tribune Gordan Malić i Ivica Đikić, te dnevnika Novi list i Vjesnik Boris Pavelić i Željko Peratović u skladu s nalogom britanskih obavještajaca i "domaćeg špijunskog podzemlja" širili dezinfomacije o kretanju haškog optuženika i bjegunca Gotovine.

Turek je, pišu mediji, navodno to potkrijepio prijepisima razgovora, fotografijama i video zapisima novinara, pa su četvorica od petorice novinara zatražila od Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi da istraži zakonitost cijelog slučaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara