Zatvorena sjednica: Vlada odbila HSP-ov prijedlog izmjena zakona o ribarstvu

NA DANAŠNJEM zatvorenom dijelu sjednice, Vlada nije podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o morskom ribarstvu, koji su Saboru uputili zastupnici HSP-a Tonči Tadić i Vlado Jukić, priopćila je Vlada.

Tim izmjenama oni predlažu ukidanje prava stranim ribarima da izlovljavaju u hrvatskom teritorijalnom moru. U obrazloženju navode nedavne događaje u Savudrijskom zaljevu vezano za spor hrvatskih i slovenskih ribara o ribarenju u hrvatskim teritorijalnim vodama.

U svom obrazloženju kojim odbija te zakonske izmjene Vlada navodi da je važeći zakon o morskom ribarstvu dovoljno restriktivan te podsjeća da po tom zakonu strane pravne i fizičke osobe smiju obavljati gospodarski ribolov u ribolovnom moru RH samo u slučajevima utvrđenim međunarodnim ugovorom.

Hrvatska i slovenska vlada potpisale su sporazum o pograničnoj suradnji (SOPS) po kojem su regulirana i pitanja ribarenja u Savudrijskom zaljevu.

Vlada je, stoji u priopćenju sa zatvorene sjednice, prihvatila zaključak o davanju ovlaštenja Romanu Noti, pomoćniku ministra gospodarstva za prihvaćanje odluka u ime Vlade RH na Glavnoj skupštini društva INA - Industrija nafte d.d. koja će se održati 21. veljače.

Također je odobrila sredstva na teret tekuće zalihe Državnog proračuna RH za 2003. Hrvatskom Caritasu u iznosu od 40.000 kuna, radi donacije poreza na dodanu vrijednost na prikupljena sredstva putem telefona 060, za pomoć HIV pozitivnoj djeci.

Vlada je odlučila objaviti Ugovor između Vlade RH i Vlade Republike Indije o poljoprivrednoj suradnji koji je sklopljen u New Delhiu, 13. studenoga 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je također odlučila objaviti Ugovor o međunarodnom povremenom prijevozu putnika običnim i putničkim autobusima INTERBUS sklopljen 27. travnja 2001. u Bruxellesu.

Pokrenula je i postupak za sklapanje Ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dodatak i na imovinu, radi poboljšanja uvjeta i povećanja stupnja ukupne gospodarske aktivnosti dviju država.

Vlada je prihvatila Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Hrvatske i Austrije o uzajamnom pružanju pomoći u slučajevima katastrofa i teških nesreća te usvojila Protokol o suradnji u području kulture i obrazovanja između hrvatske i talijanske vlade za razdoblje od 2003. do 2007.

Na zatvorenoj sjednici Vlada je dala suglasnost za otvaranje Konzulata Ukrajine u Hrvatskoj sa sjedištem u Zadru, na čelu s počasnim konzulom Nikolom Malićem i konzularnim područjem koje bi obuhvaćalo Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku i Zadarsku županiju.

Vlada je usvojila Izjavu o prihvaćanju Memoranduma o dogovoru o Regionalnom tržištu električne energije u jugoistočnoj Europi i o njegovom uključivanju u interno tržište električne energije Europske unije

Na današnjoj je sjednici dužnosti pomoćnice ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave razrješena Svetlana Majstorović.

Vlada je imenovala pomoćnike ravnatelja Državnog zavoda za statistiku: Darka Jukića za Sektor poslovnih statistika, Milu Butigan za Sektor statistika rada i životnog standarda, Zlatka Grizelja za Sektor društvenih statistika, Ivana Šutalu za Sektor nacionalnih računa, Petra Jakšića za Sektor razvoja, analiza i staističkih infrastruktura, Dubravka Škrleca za Sektor informatičkih tehnologija i Vlastu Nikolić Mudrinić za Sektor pravnih, financijskih i općih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara