Štrajk zatvorskih čuvara u Francuskoj: "Ovako više ne ide!"

Štrajk zatvorskih čuvara u Francuskoj: "Ovako više ne ide!"

Screenshot: YouTube

ZATVORSKI čuvari u Francuskoj nastavljaju sa štrajkom nakon višestrukih napada na njih u zatvorima diljem zemlje. Sindikati su za ponedjeljak najavili totalnu blokadu rada zatvora, jer njihov spor s vladom oko sigurnosti i povećanja plaća ulazi u drugi tjedan. Čuvari će, također u ponedjeljak, prosvjedovati na ulicama uz podršku sindikata - CGT unije, Force Ouvrierea i UFAP-UNSa Justicea.

Francuski ministar pravosuđa Nicole Belloubet rekao je da će se sastati sa sindikalnim čelnicima kako bi čim prije okončali krizu, dok je ministarstvo pravosuđa pozvalo na razuman dijalog za dobrobit svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadi na zatvorske čuvare postali su svakodnevica. Ne možemo to više podnijeti", rekao je glasnogovornik sindikata UFAP-UNSa, Yannick Lefebvre.

Tri napada u manje od tjedan dana

Tri napada na stražare u manje od tjedan dana bila su kap koja je prelila čašu za mnoge čuvare koji već dugo upozoravaju na loše uvjete u zatvorima. Proteklog tjedna više od 120 zatvorenika najvećeg europskog zatvora Fleury-Merogis, nedaleko od Pariza, odbilo se vratiti u ćelije nakon što je oko 150 čuvara održalo prosvjed zbog sve veće razine radikalizacije i nasilja u zatvorima.

Zatim su napadnuta po trojica čuvara u zatvorima Fresnes južno od Pariza i Borgo na Korzici, a u potonjem je napadač uzviknuo 'Allahu Akbar'. Nadalje, dvojica čuvara napadnuta su u nedjelju u zatvoru Longuenesse na sjeveru zemlje. Francuska zatvorska služba trenutno zapošljava 28.000 čuvara u 188 zatvorskih objekata, u kojima boravi oko 78.000 zatvorenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara