Završio prvi dan ministarskog sastanka Međunarodne mreže za kulturnu politiku

PRVI dan ministarskog sastanka Međunarodne mreže za kulturnu politiku (INCP) u Opatiji završen je večeras plenarnom sjednicom na kojoj se raspravljalo o međunarodnoj konvenciji o kulturnoj raznolikosti koju bi UNESCO trebao prihvatiti do 2005. godine.

Pomoćnica ministra kulture Naima Balić rekla je da je rasprava pokazala koliko je važna kultura pojedine države, i za nju samu i za sveukupnu kulturu u ovom vremenu globalizacije.

Istaknula je da je ovaj ministarski sastanak organiziran "u pravo vrijeme jer stavlja odgovornost na vlade pojedinih zemalja da vode računa o položaju kulture i kulturnih politika u svojim zemljama".

Naime, u raspravi je naglašeno da bi svaka zemlja u ovo doba globalizacije trebala sačuvati vlastitu kulturnu raznolikost jer upravo ona jamči opstojnost kulture.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska ministrica kulture Marita Ulvska također je govorila o značenju Međunarodne mreže za kulturnu politiku istaknuvši da je i sloboda medijskog izražavanja jedno od vrlo važnih pitanja koje pojedine države zakonski moraju riješiti.

Osim predstavnika INCP-a, u raspravi su sudjelovali i predstavnici UNESCO-a i Frankofonije (zemlje koje promiču francuski jezik i kulturu), podržavši sve ove prijedloge kao pomoć u donošenju spomenute konvencije, koju bi UNESCO trebao prihvatiti do 2005. godine.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka sutra će se raspravljati o kulturnim politikama u budućnosti, a, kako je najavljeno, bit će riječi i o statusu nematerijalne kulturne baštine, o kulturnim industrijama i o temama koje se odnose na područje interkulturalnosti.

Kako je najavljeno, na završetku sutrašnjih rasprava u 17,30 sati bit će održana tiskovna konferencija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara