Zdravko Mamić propucan u Tomislavgradu

Zdravko Mamić propucan u Tomislavgradu

Foto: Facebook/Index

ZDRAVKO MAMIĆ, savjetnik zagrebačkog Dinama, propucan je danas u Tomislavgradu.

>> Mamićev odvjetnik o napadu: "Država mora stati na kraj ovakvom nasilju"


Ako ste u blizini mjesta događaja, slobodno nam šaljite svoje fotografije i snimke na desk@index.hr ili inbox na našoj Facebook stranici.

Razvoj događaja pratite na Indexu iz minute u minutu

Do napada je došlo je u zaseoku Vidovići kod sela Zidine. Kako doznajemo, dvojica napadača su danas u prijepodnevnim satima hicem iz vatrenog oružja ranili Mamića u natkoljenicu, nakon čega su pobjegli.

Napad se dogodio u trenutku kad je Mamić izlazio iz vozila, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

"Napad se dogodio odmah nakon što je izašao iz vozila. On je osjetio snažnu bol u predjelu noge kao da ga je nešto opeklo", rekao je Vrdoljak.

Odmah nakon incidenta na mjestu događaja raspoređeno je više policijskih ophodnji, koje tragaju za počiniteljima, te pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i tužiteljstva koji obavljaju očevid.

Mještani zaseoka Vidovići navodno su vidjeli dvojicu mladića kako trče prema šumi, neslužbeno doznaje Index.

Mamić je izvan životne opasnosti, a rana mu je sanirao dr. Tabak u Domu zdravlja u Tomislavgradu.

Odbio je prebacivanje u splitsku bolnicu


Kako neslužbeno doznajemo, Mamić je u Domu zdravlja Tomislavgrad bio smiren i priseban. Odbio je prebacivanje u splitsku bolnicu te je zatražio da ga se prebaci u Zagreb.

Nakon što je zbrinut u domu zdravlja, Mamić je na vlastiti zahtjev napustio bolnicu i otputovao prema Zagrebu, kazao je dr. Bagarić iz Doma zdravlja Tomislavgrad.

Mamićev odvjetnik: Država mora poduzeti drastične mjere da ovakvom nasilju stane na kraj


"O samom napadu na Zdravka znam koliko i vi. Znam da su bila dvojica maskiranih muškaraca i da je Zdravko propucan", rekao je Mamićev odvjetnik Matić u razgovoru za Index.

Pitali smo ga u kakvom je stanju Mamić, s obzirom da su iz Dinama rekli da je u pitanju teška ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gledajte, svaka rana iz vatrenog oružja je teška ozljeda, no ipak mislim da će sve biti u redu. Pri tome mislim da će sve biti u redu sa Zdravkom, a sve ostalo nije u redu. Ovaj model ponašanja koji se sve češće događa u Hrvatskoj izašao je odavno iz okvira normalnog i država jednostavno mora poduzeti drastične mjere da ovakvom nasilju stane na kraj.''

U Tomislavgradu mjesecima traju navijački sukobi navijača Dinama i Hajduka


Inače, u Tomislavgradu već mjesecima traju navijački sukobi između navijača Dinama i Hajduka. Ti sukobu nisu fizičke prirode, nego jedni drugima šaraju murale. 

Tomislavgrad je inače podijeljen navijački na Dinamovce, Hajdukovce te navijače Zrinjskog iz Mostara i Širokog, s tim da su zadnje dvije skupine u debeloj manjini.

Dinamo tvrdi da se radi o pokušaju ubojstva


Priopćenjem o napadu na Zdravka Mamića se oglasio i nogometni klub Dinamo, koji ga je okarakterizirao kao pokušaj ubojstva. U zagrebačkom klubu poručili su da je Mamić u Tomislavgradu bio u privatnom pojestu, gdje svake godine u ovo vrijeme odlazi povodom godišnjice očeve smrti.

Priopćenje Dinama prenosimo u cijelosti:

"GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića, u utorak, 22. kolovoza, u Tomislavgradu.

Na gospodina Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede.

Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine.

Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu. Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju.

Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem.

Podsjećamo da je gospodin Mamić prvi put napadnut 22. ožujka 2014. godine u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego, a nakon toga uslijedio je i napad pred Županijskim sudom u Splitu kada su na njega i na odvjetnika Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i boce. Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci, 7. lipnja, kada je Zdravko Mamić pretpio još jedan fizički napad, u Bolu na Braču. Tada je na njega nasrnuo ''slučajni prolaznik'' udarivši ga šakom u potiljak nakon čega je Zdravko Mamić zadobio ozljede glave i pao s rive. Pukom srećom ovaj napad nije završio sa smrtnim posljedicama koje su zapravo bile cilj samog napada.

Prisjetimo se i toga kako se društvo, javnost, politika odnosila prema napadu i pokušaju ubojstva suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. Veličao se taj postupak, napadači su postali heroji, a nitko nije učinio ništa da se taj čin osudi. Suprotno, nedjelovanjem i neosuđivanjem poticalo se druge ''heroje'' i takvo je ponašanje postalo opće prihvatljivo.

Hoće li konačno netko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamića ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniteljima? Hoćemo li ponovno vidjeti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima.

Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili.

Sramimo se društva u kojem živimo", navodi se u priopćenju Dinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara