Zemlje ASEAN-a koordinirat će borbu protiv SARS-a

ŠEFOVI država i vlada Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine dogovorili su se u utorak u Bangkoku da će se zajedničkim naporima boriti protiv epidemije atipične upale pluća (SARS), no nisu najavili nikakve radikalne mjere.

U završnoj deklaraciji, zemlje ASEAN-a i Kina "priznaju potrebu preuzimanja individualne i kolektivne odgovornosti za provedbu drakonskih mjera kontrole" epidemije.

Među mjerama koje planiraju poduzeti navode se osnivanje posebnog fonda za borbu protiv SARS-a, uspostava radne skupine, koordinacija imigracijskih procedura i razmjena informacija o SARS-u.

U deklaraciji se izražava i volja za "suradnjom kako bi se osiguralo testiranje putnika prije njihova polaska i pri dolasku" u regiju, no bez spominjanja Kine.

Procedure testiranja putnika u jugoistočnoj Aziji trebale bi biti usklađene na skorašnjem sastanku na Filipinima.

ASEAN i Kina izrazili su i zahvalnost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) na pomoći pruženoj u suzbijanju epidemije, ali i zatražili reviziju klasifikacije pogođenih zemalja.

Međunarodnu zajednicu pozvali su pak da ne savjetuje izbjegavanje putovanja u regiju kako bi se povratilo poljuljano poslovno povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra kazao je novinarima nakon sastanka kako "ima osjećaj" da bi SARS uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

"Bolest će u roku dva mjeseca biti pod kontrolom", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je SARS dosegao svoj vrhunac u Hong Kongu, Singapuru, Vijetnamu i Torontu. Vijetnam je u ponedjeljak objavio da je bolest pod nadzorom.

Kineski premijer Wen Jiabao priznao je da se bolest u Kini i dalje širi. Novi slučajevi prijavljeni su u Guandongu, u Unutrašnjoj Mongoliji i drugdje, rekao je.

Priznao je da kineski dužnosnici u početnim fazama širenja bolesti nisu poduzeli potrebne mjere radi njezina suzbijanja.

Kazao je ipak da se vlada u Pekingu sada protiv SARS-a bori "odlučnim mjerama" te naglasio da im je potrebno samo vrijeme.

Premijer Singapura Goh Chok Tong usporedio je posljedice SARS-a po gospodarstvo regije s gospodarskim krahom 1997. i zatražio od vlada da granice ostave otvorenima i da ne poduzimaju ništa što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

Prema podacima WHO-a, diljem svijeta SARS-om je zaraženo 5.400 ljudi, a 330 ih je umrlo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara