Žužul i Pintarić traže smjenu članova vijeća HRT-a zbog navodne zamjene listića s trajanjem mandata i onih koji su to znali, a tajili su

ČLANOVI Programskog vijeća HRT-a Ante Žužul i Nedjeljko Pintarić najavili su danas da će pokrenuti postupak smjene članova Vijeća koji su navodno, prigodom ždrijebanja, zamijenili listiće s trajanjem mandata u Vijeću.

Naime, dio vijećnika izabran je na četiri, a dio na dvije godine, o čemu je na lanjskoj konstituirajućoj sjednici Vijeća odlučio ždrijeb.

Žužul je na jučerašnjoj sjednici Vijeća za zamjenu listića optužio potpredsjednika Vijeća Danka Bljajića i člana Željka Mavrovića, koji je, tvrdi Žužul, Bljajiću dao svoj listić s četverogodišnjim u zamjenu za onaj s dvogodišnjim mandatom.

"Naravno da ću pokrenuti postupak smjene, ne samo onih članova koji su zamijenili listiće, nego i onih koji su to znali i zatajili", izjavio je Žužul za Hinu.

Najavio je i da će, ako se Vijeće usprotivi smjeni tih članova, s prijedlogom smjene ići i pred Hrvatski sabor, koji je imenovao članove Vijeća i u konačnici odlučuje o njihovu razriješenju.

Da će pred Vijećem tražiti smjenu spomenutih članova Hini je najavio i Pintarić, no naglasio je kako će ići isključivo po proceduri te da ne namjerava smjene tražiti izvan Vijeća.

"Ako je doista bilo zamjene listića ili pokušaja zamjene, o čemu je na jučerašnjoj sjednici Vijeća posvjedočila Suzana Jašić, Vijeće mora to raščistiti", rekao je Pintarić, dodajući kako, doduše, nije riječ o kršenju zakona, nego o moralnoj odgovornosti članova Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da zamjena listića, sama po sebi, nije djelo koje bi ugrozilo sam čin izbora članova Vijeća, ali i upitao "ako je netko radi funkcije spreman učiniti takvo što, na što je sve tek spreman".

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak potvrdio je Hini da će Vijeće, ako to predlože pojedini članovi, razmotriti čitav slučaj, no i napomenuo da se prijedlog nečijeg razriješenja "ne bi smio temeljiti na rekla-kazala, nego bi morao biti argumentiran".

Zahtjev za smjenom članova, kaže, Vijeće još nije zaprimilo.

Opovrgnuo je Žužulovu tvrdnju da se dio članova Vijeća sastajao u tajnosti, naglašavajući da su se članovi, doduše, neformalno sastajali, kako bi usuglasili stavove o pojedinim pitanjima, ali da su na te sastanke pozivani svi članovi, uključujući i Žužula.

"Ne pada mi na pamet sudjelovati u sjednicama koje se vode iza leđa javnosti, i koje imaju za cilj izmanipulirati zakon", odgovorio je Žužul na pitanje je li pozivan na sjednice koje je sam nazvao tajnima.

Postupak razrješenja članova Vijeća, po Zakonu o HRT-u, može pokrenuti Vijeće ili Ravnteljstvo HRT-a, a o zahtjevima za smjenu odlučuje Sabor.

Saborski Odbor za medije o tom slučaju nije raspravljao, niti mu je upućen zahtjev za to, kazala je Hini predsjednica Odbora Željka Antunović, koja smatra da bi, ako se pokaže da je došlo do zamjene listića, članovi Vijeća koji su u tome sudjelovali kao moralni čin trebali podnijeti ostavku.

S tim se, uglavnom, slažu i drugi članovi Odbora, a dio ih smatra da bi ostavke trebali podnijeti svi članovi Vijeća koji su za to znali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara