"Dreamgirls" vode u utrci za Oscara

"Dreamgirls" vode u utrci za Oscara

Iako film "Dreamgirls" ima čak osam nominacija, one najvažnije ipak su izostale. Tako ta glazbena drama u "važnijim kategorijama" konkurira za najboljeg sporednog glumca (Eddie Murphy) te sporednu glumicu (Jennifer Hudson). Unatoč predviđanjima, Beyonce se ipak nije uspjela plasirati među najbolje glumice, kategoriju u kojoj je, prema pisanju američkih medija, ove godine vladala najveća "gužva".

U kategoriji filma godine natječu se, očekivano, "Babel" te "The Queen", a Oscaru se u toj kategoriji mogu nadati i "The Departed", "Little Miss Sunshine" i "Letters From Iwo Jima". U kategoriji najboljeg redatelja konačno je nominiran Martin Scorsese ("The Departed"), a konkuriraju mu Clint Eastwood ("Letters From Iwo Jima"), Alejandro Gonzales Inarritu ("Babel") te Britanci Stephen Frears ("The Queen") i Paul Greengrass ("United 93").

Akademija je u kategoriji glumca godine konačno prepoznala neke velike holivudske zvijezde koje je dugo godina ignorirala. Tako se Oscaru konačno mogu nadati Leonardo DiCaprio i Will Smith, a konkuriraju im Ryan Gosling, Peter OToole i Forest Whitaker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kategorija najbolje glumice doslovno je podigla Britaniju na noge, jer je Akademija ove godine nominacijama konačno evidentirala ono što "Britanci već dugo godina znaju" - da su njihove glumice talentiranije i pažljivije biraju filmove. Judi Dench, Helen Mirren i Kate Winslet nominacijama su postale prave britanske ikone, a planove za britanskog Oscara eventualno mogu pomutiti Penelope Cruz i Meryl Streep.

Ovogodišnja dodjela bit će, predviđaju filmski kritičari, vrlo neizvjesna, jer nema favorita, a imena u glumačkim kategorijama zaista su jaka i svi su, tvrdi kritika, izvanredno obavili svoj posao. Dodjela će se održati 25. veljače u Hollywoodu, a nominirani (prvenstveno glumice) već su u potrazi za toaletama o kojima će se, više nego o samim nagradama, još mjesecima raspredati po svjetskim medijima.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara