Ford Shelby GR-1: Do stotke za manje od 4 sekunde

Ford Shelby GR-1: Do stotke za manje od 4 sekunde

NAKON što je u Detroitu na NAIAS-u početkom godine uskrsnuo legendarnu Cobru, Ford predstavlja još jedan ultrasportski automobil prepoznatljivog stila. Ford Shelby GR-1 je svijetlo dana ugledao prije nekoliko dana na Pebble Beach Concours d’Elegance i odmah naišao na plodno tlo.

Iako je riječ tek o konceptu, potencijalnih kupaca ima već sada na stotine. Dvosjed dizajniran u prepoznatljivom američkom muscle car stilu nosi legendarno ime, a ispod poklopca kuca moćni V10, pa je sasvim jasna njegova magnetna privlačnost.

GR-1 je baziran na Fordu GT, što serijsku proizvodnju čini vrlo izglednom. Budući vlasnici trebaju još znati da se ispod haube krije 6.4-litreni motor koji maksimalnu snagu od 605 KS razvija pri 6.750 o/min i dobavlja na stražnje kotače putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača. S obzirom na veliku snagu (680 Nm okretnog momenta) i relativno malu masu (oko 1.000 kg), automobil je vraški brz, što potvrđuje i 81-godišnji Caroll Shelby, tvorac legendarne Cobre, koji je aktivno sudjelovao na razvoju automobila. Sasvim je sigurno da je ubrzanje do stotke moguće ostvariti za manje od 4 sekunde, dok se maksimalna brzina kreće oko magične granice od 300 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prelijepi izgled reinkarnirane Cobre je kriv George Saridakis iz kalifornijskog dizajnerskog studija, koji je na najbolji način ispunio prostor u slijedećim granicama: 4.413 mm duljine, 1.834 m širine i svega 1.168 m visine. Automobil je postavljen na unikatne naplatke promjera 19 inča na koje su montirane gume mjera 275/40 sprijeda i 345/35 straga.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara