"Kukci": Friedkinove bube u glavi

"Kukci": Friedkinove bube u glavi

OD SVIH velikana zlatne generacije "novog Hollywooda" 1970-ih William Friedkin danas uživa najlošiju reputaciju. Razlog za to je djelomično u "politički nekorektnom" prikazu njujorške gay scene pred pojavu AIDS-a u filmu "Mamac" 1980. godine, a dijelom u činjenici da se njegov opus od 1973. godine naovamo - uz časni izuzetak trilera "Živjeti i umrijeti u Los Angelesu" iz 1985. godine - bez mnogo pretjerivanja može opisati kao stajsko gnojivo. Stoga činjenica da je Friedkinov najnoviji film "Kukci" iznad autorovog prosjeka ne obećava posebno kvalitetno ostvarenje.

Radnja filma se temelji na kazališnom komadu Tracyja Lettsa i započinje u motelu u zabiti Oklahome gdje živi Agnes White (Judd), konobarica u lezbijskom baru. Agnes uznemiravaju tajanstveni telefonski pozivi, a uvjerena je da iza svega stoji njen bivši nasilni suprug Jerry Goss (Connick) koji je upravo pušten iz zatvora. Agnes njena prijateljica upozna sa sramežljivim, ali simpatičnim lutalicom Peterom Evansom (Shannon) kojemu ponudi privremeni smještaj, a na kraju i mjesto u svom krevetu. Međutim, ispostavi se da se Peter strašno boji kukaca, a kao objašnjenje za to nudi strašnu tajnu vezanu uz njegovo sudjelovanje u prvom zaljevskom ratu.

"Kukce" je studio "Lions Gate" reklamirao kao horor, ali su gledatelji dobili nešto sasvim drukčije. Kritičari, naviknuti na Friedkinove promašaje u žanrovskim ostvarenjima, bili su uglavnom ugodno iznenađeni time što se, za promjenu, odlučio okušati u "čistoj" psihološkoj drami. Međutim, iako Friedkin manje-više solidno odrađuje posao, iskusniji gledatelj vrlo brzo shvati da je riječ o ničemu drugom do adaptaciji kazališne predstave, odnosno da se režiser to baš i previše ne trudi sakriti. S druge strane, "Kukci" se mogu pohvaliti uistinu izvrsnom glumačkom ekipom, a to se prvenstveno odnosi na Ashley Judd, koja nikada u karijeri nije imala tako nezahvalnu i zahtjevnu ulogu, zbog koje se njen lik - i doslovno i metaforički - morao razodjenuti pred kamerama.

Međutim, pitanje je koliko će za to gledatelji, barem oni "nabrijani" na horore "Lions Gatea" imati razumijevanja, pogotovo kada se shvati da su čudovišta koje sugerira naslov daleko prozaičnija i bliža svakodnevnici nego u žanrovskim filmovima. Melodramatični, isforsirani i predvidljivi završetak isto tako kvari dojam filma koji je nakon mnogo godina mogao podići Friedkinovu reputaciju.

uloge: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Connick Jr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

režija: William Friedkin

proizvodnja: Lions Gate, SAD, 2007.

trajanje: 102 '

OCJENA: 5/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara