Moore "pokopao" Busha filmom "Fahrenheit 9/11"

Moore "pokopao" Busha filmom "Fahrenheit 9/11"
AMERIČKI filmski redatelj Michael Moore svojim je filmom "Fahrenheit 9/11", strahovitom osudom načina na koji se američki predsjednik George W. Bush ponaša prema Iraku i ratu protiv terorizma, u ponedjeljak na filmskom festivalu u Cannesu digao publiku na noge i dobio apsolutne ovacije.

I kritičari su imali samo riječi hvale za kontroverznog redatelja koji je konferenciju za novinare iskoristio kako bi Ameriku pozvao da se povuče iz Iraka.

"To je jedan potpuni nered. Njihov način djelovanja uvrijedio je nebrojene ljude", rekao je Moore.

Film tog Oscarom nagrađivanog redatelja je uvjerljivo propagandno djelo iz čijeg je svakog kadra razvidna autorova misija ismijavanja Busha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U središtu radnje je način na koji su SAD i Bijela kuća reagirali na terorističke napade 11. rujna 2001. Film otkriva povezanost obitelji Bush s istaknutim Saudijcima, među kojima i s obitelji Osame bin Ladena.

"Imali smo predsjednika koji je zaspao za volanom", rekao je Moore.

"Fahrenheit 9/11" već je uzrokovao međunarodnu medijsku oluju nakon što je tvrtka Walt Disney svojem ogranku Miramax films zabranila distribuciju tako politički polarizirajućeg filma u izbornoj godini u SAD.

"Nadam se da će ga Amerika moći vidjeti ove godine", rekao je redatelj.

"Smatram da je u ovakvim trenucima važno reagirati. Ovaj sam put ja bio ispravan čovjek, a najsmješnije replike napisao je Bush", rekao je Moore o svojem filmu u kojem je američki predsjednik neprestano predmet sprdnje. "Riba smrdi od glave", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara