Recenzija DVD-izdanja filma "Svi kraljevi ljudi": Bandić iz Louisiane

Piše:
srijeda, 16.5.2007. 14:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Recenzija DVD-izdanja filma "Svi kraljevi ljudi": Bandić iz Louisiane

OD SVIH holivudskih neuspjeha, malo koji je 2006. godine izazvao toliko pažnje kao "Svi kraljevi ljudi", skupa i raskošna politička drama čiji autori nisu nimalo skrivali "oskarovske" ambicije. Međutim, fijasko "Svih kraljevih ljudi" i nije bio toliko neočekivan, s obzirom da je riječ o ničemu drugome nego još jednom holivudskom remakeu, odnosno primjeru bezidejnosti suvremene američke filmske industrije.

Da stvar bude gora, riječ je o pokušaju da se prepravi nešto što je već samo po sebi vrhunac – ekranizacija "Pulitzerovom nagradom" ovjenčanog romana koja je 1949. godine dobila "Oscara", odnosno jedan od rijetkih primjera kada je književni klasik dao materijal za filmski klasik.

Za razliku od romana Roberta Penna Warrena, čija je radnja smještena u američku državu Louisianu 1930-ih, film Stevea Zailliana (najpoznatijeg po scenariju za "Schindlerovu listu") započinje dva desetljeća kasnije i kroz naraciju novinara Jacka Burdena (Law) opisuje uspon i pad Willieja Starka (Penn), populističkog političara koji započinje kao naivni idealist, potom kao vatreni populistički govornik pridobiva mase obećavajući društvene reforme u korist sirotinje, a na kraju kao guverner mora koristiti iste one prljave metode vladanja protiv kojih je javno bacao drvlje i kamenje.

Warrenov književni klasik – koji je zbog prikazivanja mračnog naličja američke demokracije 1960-ih ekraniziran u Sovjetskom Savezu kao TV-serija- je jednako tako fascinantan kao i stvarna ličnost koja je autoru dala inspiraciju za lik Willeja Starka -  Huey P. Long (1893 – 1935), guverner Louisiane oko kojeg povjesničari dan-danas lome koplja isto onako kao što je za svog života taj živopisni populist javnost dijelio na fanatične štovatelje i fanatične mrzitelje. Long, kojeg je u TV-filmu "Velika zvjerka" prije desetak godina utjelovio John Goodman, je iza sebe ostavio brojne škole, bolnice, mostove, ceste i besplatne školske udžbenike za sirotinju, ali i reputaciju političara koji nije birao sredstva da postigne svoje ciljeve, uključujući ne samo "običnu" korupciju, nego i metode primjerenije totalitarnim režimima.

Na žalost, od Longove/Starkove karizme u filmu se može vidjeti vrlo malo, jer je Sean Penn "Sve kraljeve ljude" shvatio kao priliku za iritantno preglumljivanje. Nasuprot njemu se nalazi plejada uglednih britanskih glumaca – Hopkins, Winslet, Law – koji se nisu potrudili ni oko čega osim da pokušaju govoriti južnjačkim naglaskom, a čiji likovi odmah nestaju iz gledateljevog pamćenja. Bezličnosti likova pomaže i trapavi Zaillianov scenarij koji kombinirajući "poetske" flashbackove i Lawovu beskvrnu naraciju samo zbunjuje gledatelja.

Svima onima koji nisu adekvatno upućeni u povijest SAD 1930-ih, odnosno priču o Hueyu P. Longu, "Svi kraljevi ljudi" će biti potpuno nerazumljiv film, te će trebati barem nekoliko gledanja da shvate što se zapravo dogodilo likovima. Nema sumnje da većina njih za tako nešto neće trebati strpljenja, jer je ono što je Warren u svom romanu htio reći daleko lakše shvatiti ako se pogledaju neki nama bliski detalji iz stvarnog svijeta umjesto ispraznih holivudskih filmova.

uloge: Sean Penn, Jude Law, James Gandolfini, Anthony Hopkins, Patricia Clarkson, Mark Ruffalo, Kate Winslet

režija: Steve Zaillian

trajanje: 130 '

OCJENA: 2/10

Dragan Antulov

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije