Stari vojni uređaji broje slonove u Namibiji

Stari vojni uređaji broje slonove u Namibiji
PRISLUŠNI uređaji koje su amerikanci prije više od 30 godina napravili zbog praćenja neprijateljskih snaga u vijetnamskim džunglama iskorišteni su za brojanje slonova u namibijskom nacionalnom parku Estosha.

Istraživaći pod vodstvom Jasona Wooda s kalifornijskog Sveučilišta Stanford postavili su testni uređaj zvan "geophone" kraj puta do pojilišta.

U stručnom časopisu kojeg izdaje britansko Ekološko društvo Wood je zapisao da će ova metoda koristiti u nadgledanju i procjeni populacije slonova i ostalih velikih sisavaca, kojih je vrlo malo i ugroženi su krivolovom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Geophone" je spospban pratiti ne samo slonove nego i velie životinje poput žirafa i lavova. Također može nadgledati i ljude i pomoći u hvatanju krivolovaca.

Istraživači tvrde da uređaj bilježi slonove koji kraj njega prolaze s oko 82 posto točnosti. Tadicionalne metode poput brojanja balege su nepouzdane, a nadgledanje iz zraka često onemogućavaju šume ili nasadi grmlja.

Kako bi i dodatno poboljšali rezultate znantsvenici planiraju umrežiti uređaje, koji, u povoljnim uvjetima, mogu zabilježiti ljudski hod na udaljenosti od čak 30 metara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara