Znanstvenici otkrili: Podgrijana tjestenina deblja manje
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
MNOGI ljubitelji hrane paze na unos tjestenine kako se ne bi udebljali.No, jednostavno podgrijavanje obroka moglo bi pomoći oko tog problema!
Tjestenina je oblik ugljikohidrata, te se, kao i svi ugljikohidrati, u tijelu razgrađuje i apsorbira kao šećer, što negativno utječe na razinu glukoze u krvi. Odgovor tijela na poremećenu razinu glukoze je navala hormona inzulina koji snižava glukozu, jer je visoka razina glukoze iznimno štetna. Brzi rast glukoze praćen brzim padom često uzrokuje glad vrlo brzo nakon obroka. Svi znamo da se to događa nakon slatkiša i kolača, no to je slučaj i kad pojedeš tjesteninu, krumpir, bijelu rižu i bijeli kruh. Upravo je zato bitno jesti hranu bogatu vlaknima, kako bi rast i pad glukoze ne bi bili tako drastični.
Znaš li da možeš "promijeniti" tjesteninu i krumpir tako da se u tijelu ponašaju više kao vlakna, a manje kao šećer? Kuhanje i hlađenje tjestenine mijenja strukturu tjestenine, te ju pretvara u nešto što se zove "otporni škrob".
"Otporni škrob" dobio je takav naziv jer, nakon što skuhaš i ohladiš škrobnu hranu, poput tjestenine i krumpira, ona postane otporna na normalne enzime u našem probavnom sustavu koji razgrađuju ugljikohidrate i otpuštaju glukozu koja uzrokuje navalu šećera u krvi.
Doktorica Denise Robertson sa Sveučilišta u Surreyu otkrila je kako hlađenje tjestenine omogućuje tijelu da ju tretira poput vlakana, te tako stvori manji rast glukoze i nahrani dobre bakterije koje se kriju u probavnom sustavu. Uz sve to, apsorbirat ćeš i manje kalorija, što ovaj način konzumiranja tjestenine čini gotovo idealnim.
Kako ovo ne bi ostalo na praznim riječima, doktor Chris van Tulleken proveo je istraživanje u kojem su volonteri tri dana, svakih nekoliko tjedana, jeli tjesteninu na prazan želudac.
Prvi dan jela se svježe skuhana, topla tjestenina s jednostavnim umakom od rajčica i češnjaka. Drugi dan bio je određen za hladnu tjesteninu s istim umakom (tjestenina se hladila preko noći), dok se treći dan posluživala podgrijana tjestenina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svaki dan volonteri su trebali dati uzorak krvi svakih 15 minuta u periodu od 2 sata, kako bi se dobro vidjelo što se događa s glukozom za vrijeme probavljanja tjestenine.
Kao što se i očekivalo, konzumiranje hladne tjestenine vodilo je do 50 posto manje navale šećera u krvi i inzulina.
Podgrijavanje tjestenine oduševilo je sve one koji su bili pomalo skeptični prema podgrijavanju iste te hrane, a rezultati su pokazali dodatno smanjivanje rasta glukoze, i to za još 50 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati