Tmurno djetinjstvo u raspadajućim četvrtima New Yorka '70-ih

Tmurno djetinjstvo u raspadajućim četvrtima New Yorka '70-ih
10K
Camilo José Vergara rođen je 1944. u Santiagu, u Čileu. Studirao je sociologiju na Notre Dame i preselio u New York 1968. godine.

Uskoro je postao vješt i cijenjen ulični fotograf, čim se bavio u slobodno vrijeme, dokumentirajući grubu stvarnost četvrti poput Bronxa ili donjeg East Sidea tijekom razdoblja ekonomske krize, siromaštva i propadanja.

Dok je studirao na Columbiji, razmišljao je kako fotografiju iskoristiti ne samo kao humanističku umjetnost već i kao sistematsku metodu dokumentiranja promjena u gradskom okružju, kao i promjena u društvu koje one povlače za sobom.

Kasnih '70-ih razvio je metodu fotografiranja kvartova hladnim, objektivnim stilom, nakon čega bi kroz godine ponavljao isti kadar istog mjesta, što se pokazalo uspješnim pristupom i u ostalim gradovima svijeta. Njegovo životno djelo donijelo mu je MacArthur "Genius Grant", kao i National Humanities Medal.

Ove rane fotografije iz serije "Old New York" intiman su prikaz ljudi koji žive u gradu koji im se raspada pod prstima, što je uvod u njegova kasniji, ozbiljniji rad.

FOTO: CAMILO JOSÉ VERGARA/LIBRARY OF CONGRESS

Najnovije