Djevojčice su prisiljene unositi 16 tisuća kalorija dnevno, a razlog je uznemirujući

Djevojčice su prisiljene unositi 16 tisuća kalorija dnevno, a razlog je uznemirujući
44K
Afrička plemena i društva često imaju neobične tradicije koje ne zvuče nimalo lijepo. Jedna od njih je i "seksualno pročišćenje" gdje se od mladih žena iz primjerice Malavija, Kenije ili Ugande očekuje da imaju više spolnih odnosa nakon prve mjesečnice, smrti muža ili pobačaja. Još jedna od uznemirujućih tradicija je ritualno sakaćenje ženskih vanjskih genitalija kojom žena i službeno "postaje žena".

Za ove tradicije ste možda već ranije čuli, no postoje još neki manje poznati običaji koji su jednako šokantni, npr. "leblouh". Prakticira se u ruralnom području Mauritanije, Zapadnoj Sahari i Maroku, a riječ je o procesu u kojem se djevojke prekomjernim hranjenjem priprema za brak. Deblje žene u ovim dijelovima Afrike smatraju atraktivnijim i bogatijim ženama, dok su one mršave praktički manje vrijedne i nedovoljno dobre za brak. Ovaj običaj nikad nije službeno zabranjen pa se i dan danas prakticira.

Žrtve ovog običaja obično pošalju u "kampove" gdje ih tjeraju da dnevno unose tisuće i tisuće kalorija. Mnoge od njih se zbog toga kasnije razbole i imaju ozbiljne probleme s krvnim tlakom i općenito bolestima krvožilnog sustava. Djevojke koje ne pojedu ono što im daju budu fizički kažnjene. Količine hrane koju moraju pojesti nenormalne su čak i krupnijim odraslim muškarcima. Često unose i do 16 tisuća kalorija dnevno pa zbog toga konstantno povraćaju.

Što jedu? Za doručak primjerice dobiju komade kruha natopljene u maslinovom ulju, ponekad devinom mlijeku. Nakon toga imaju još nekoliko obroka u kojima jedu velike količine kruha, kozjeg mesa, smokava, kuskusa, još mlijeka... Nakon obroka im je zabranjeno bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Većinu dana moraju provesti odmarajući kako bi se što brže udebljale.

Žrtve ovakvih kampova jako često su maloljetnice, primjerice 14-godišnja Tijanniya koju su tjerali da pojede i ono što povrati. Još jedna maloljetnica, Souadou Isselmou, prošla je istu torturu kada su je pripremali za brak s rođakom. Imala je 13 godina.

Najnovije