"NJEŽNI DIV" Rijetke fotografije pokazuju koliko je ogroman bio najviši čovjek ikad

"NJEŽNI DIV" Rijetke fotografije pokazuju koliko je ogroman bio najviši čovjek ikad
9K
Robert Wadlow je 22. veljače 1918. rođen kao sasvim normalan i zdrav dječak. Nitko nije znao da će upravo on postati jednog dana postati najviša osoba ikad.

Robertov nenormalan rast bio je uzrok poremećaja hipofize, a nastupio je već u ranom djetinjstvu. Sa samo 5 godina Wadlow je bio visok 1.63 m i nosio je odjeću za 17-godišnjake. Tri godine kasnije imao je 90 kilograma, 1.87 m i bio je viši od svog oca.

Bio je zaista posebno dijete, no njegovi roditelji su mu pokušavali omogućiti što normalnije djetinjstvo. To naravno nije uvijek bilo jednostavno. Već s 13 godina postao je najviši izviđač na svijetu. Nosio je odjeću koja je bila posebno dizajnirana samo za njega, a kao izviđač je imao i vlastiti šator i vreću za spavanje prilagođenu njegovoj visini.

S 18 godina srušio je rekord i postao najviši čovjek na svijetu. Tad je bio visok 2.53 m i već je imao probleme s hodanjem. Osjećao je slabost u nogama pa su mu napravili posebne potporne proteze kako bi se lakše kretao. One su mu nažalost napravile žuljeve od kojih je jedan uzrokovao opasnu infekciju. Stanje mu se brzo pogoršalo te je 1940. godine umro. Mladić iz SAD-a, kojeg su zvali "nježni div", umro je sa samo 22 godine, a doktori su mu prije njegove smrti izmjerili visinu od 2.72 m i težinu od 200 kg.

Kažu da je umro u snu, a na njegov pogreb došlo je više od 25 tisuća ljudi. Stare fotografije koje možete vidjeti u nastavku otkrivaju koliki je zapravo bio u usporedbi s "normalnim" ljudima. Na YouTubeu postoji i rijetki video zapis koji pokazuje Wadlowa, a snimljen je krajem 30-ih godina prošlog stoljeća. Video možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=60xRolaB2dU .

Najnovije