Osam psihički stabilnih osoba poslali su na psihijatriju kako bi vidjeli kad će izaći

Osam psihički stabilnih osoba poslali su na psihijatriju kako bi vidjeli kad će izaći
27K
1969. godine dr. David Rosenhan napravio je znanstveni eksperiment pod nazivom "Biti psihički stabilan u psihijatriskoj ustanovi". U eksperimentu su sudjelovale tri ženske i pet muških osoba. Cilj eksperimenta bio je uvidjeti koliko je lako ući u ustanovu i koliko lako (odnosno teško) izaći iz iste.

Doktor se bojao da će medicinske sestre i doktori vrlo brzo i lako otkriti ljude koji su sudjelovali u eksperimentu, no to se nije dogodilo. Svatko od njih prijavio se u različitu bolnicu, no svi su rekli istu stvar. Izjavili su da čuju glasove koji im govore da su prazni i tupi.
Nedugo nakon što su ušli u ustanovu, izjavili su kako se osjećaju normalno te zatražili od liječnika da ih puste. To se nije dogodilo.
Njihov izlazak je trajao od 7 do čak 50 dana, no nitko od njih nije pušten bez dijagnoze. Dijagnosticirani su im razni psihički poremećaji, od manične depresije do šizofrenije. Prema svima su se doktori i sestre odnosili ružno, bez obzira na to što su se oni ponašali pristojno i normalno. Neki su čak pretrpjeli zlostavljane.
Fascinantno je to što je 35 od 118 pacijenata, koji su bili smješteni u tih 8 bolnica, primijetilo da se radi o novinarima ili znanstvenicima. Neprestano su to ponavljali, dok doktori nisu posumnjali niti jednom.
Zaključak svega je da je vrlo lako ući u bolnicu za duševne bolesti, ali da je vrlo, vrlo teško iz nje izaći. Ponekad je i stručnjacima teško reći tko je bolestan, a tko ne.

Popularno

Najnovije