Ovi zastrašujući rakovi prosječne su veličine domaće mačke

Ovi zastrašujući rakovi prosječne su veličine domaće mačke
3K
Rak kokosa smatra se najvećim u svijetu artropoda. Njegov impresivan izgled plaši i one najhrabrije. Prosječna visina kokosovog raka je 40 centimetara, a težina odrasle jedinke može doseći 9 kilograma, dok duljina kandže u proširenom obliku može premašiti 90 centimetara.

Očekivano trajanje života člankonožaca je oko 60 godina. Kokosov rak, čija veličina u dobi od 5 godina doseže samo 10 centimetara, vrlo je popularan među ljubiteljima egzotika. Mnogi kolekcionari sanjaju o nadopunjavanju svojih kolekcija s tako slatkim ljubimcem.
wikimedia
Kokosovi rakovi nalaze se u vrlo specifičnim okruženjima. Stanište im se proteže duž Južnog Tihog oceana na otocima u blizini ekvatora.

Kokosovi rakovi nekada su obitavali na kopnu u Australiji i na Madagaskaru, više ih tamo nećete pronaći jer se njihovo meso smatra delicijom i afrodizijakom.
flickr
flickr
Odrasla jedinka ne može živjeti u vodi zbog činjenice da su škrgana pluća prilagođena za disanje prizemnog zraka. Umjesto toga, sposobnost življenja u dva okruženja (vodeni i zemaljski) prisutna je u početnoj životnoj fazi raka, kako raste, takav rak se pomiče na kopneni način života.

Osim toga, ovih rakovi u odrasloj dobi potpuno su nesposobni za plivanje i kad su u vodi više od sat vremena sigurno će se utopiti.
flickr
Kako i samo ime govori, kokosov rak hrani se plodom palme kokosa, ali zabilježeni su slučajevi hranjenja drugim vrstama rakova, jajima drugih životinja, dok posljednji slučaj govori o napadu kokosovog raka na pticu galeba.
flickr
Osim što su veliki poput mačke, kokosovi rakovi imaju i vrlo oštar osjet mirisa, što im pomaže da pronađu svoj sljedeći obrok.

Ovaj rak vjerojatno je namirisao ručak ove mačke...
Foto: Flickr