Dirljiva priča i nevjerojatno otkriće: Nitko ne voli mrgude, pa tako ni koze!

Dirljiva priča i nevjerojatno otkriće: Nitko ne voli mrgude, pa tako ni koze!
3K
Nedavno istraživanje pokazalo je da koze izrazito preferiraju pozitivne ljudske izraze lica. Puno su pametnije nego što ih smatramo i lako raspoznaju što im naš izraz lica govori. Naše emocije itekako utječu na njih i nihovo zadovoljstvo, a vole provoditi vrijeme i s djecom.

Ne samo da mogu prepoznati kada smo zadovoljni i sretni, nego im takvo okruženje paše puno više od onog tužnog ili nervoznog.
reddit
Znanstvenici su dugo nagađali mogu li životinje očitati naše izraze lica i kako to na njih djeluje, a zahvaljujući Sveučilištu u Londonu to je pitanje napokon dobilo svoj odgovor.

Pokazali su kozama slike od kojih je jedna prikazivala nasmiješeno lice, a druga ljutito. Na iznenađenje svih prisutnih, sve koze privukla je upravo slika nasmiješenog lica.
Nadalje, istraživanje govori o tome kako koze savršeno razlikuju i razumiju ljudske emocije, a to je već dovoljan razlog za biti nasmiješen ako se slučajno pojaviš među njima.

Koze su ostavljene i da se kreću i šeću, i svejedno su ponovno u nekom trenutku prišle slikama nasmiješenih lica i počele ih istraživati.
Zanimljiva činjenica o ovom eksperimentu je da su koze odmah reagirale kada su slike s osmjehom bile postavljenje na desnu stranu, a kada su bile na lijevoj one kao da nisu primjećivale niti jednu niti drugu sliku.

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da koze koriste samo jednu stranu svog mozga za procesiranje informacija.
Naravno, koze nisu jedine životinje koje razumiju ljudske emocije. Istraživanje u 2015. godini pokazalo je da psi savršeno razumiju kako se njihov vlasnik osjeća.

Pokus je napravljen na isti način kao i s kozama, a psi su puno brže reagirali na nasmiješena lica.