Pogledajte zašto se najveće papige na svijetu okupljaju na ovim mjestima

Pogledajte zašto se najveće papige na svijetu okupljaju na ovim mjestima
4K
Makave su najživopisnije papige, izvorno ih nalazimo u Srednjoj i Južnoj Americi. Makave su najveće u obitelji papiga, a neke mogu narasti i do tri metra i težine do 4 kilograma. Budući da su najveće papagaje, make imaju i najduži životni vijek.

Ove papige razvile su poseban ukus za glinu. Skupljaju se u velikom broju na otvorenim obalama rijeka kako bi jele glinu, stvarajući spektakl za okupljene turiste.
Ali zašto ove ptice jedu glinu? Jedna od najprihvaćenijih teorija je zato što im u prehrani nedostaje natrija. Natrij je potreban za mnoštvo tjelesnih funkcija poput stvaranja živčanih impulsa, za održavanje ravnoteže elektrolita, za rad srca i određene metaboličke funkcije.

Mnogi biljojedi čija je prehrana u potpunosti bazirana na biljkama zahtijevaju dodatnu sol jer biljke ne sadrže dovoljno soli u njima. Na taj način životinje često dobivaju natrij iz soli. Glina i tlo dobar su izvor natrija, kao i mnogih drugih hranjivih sastojaka, poput kalija i magnezija.
Druga teorija je da ptice jedu glinu kako bi se oslobodile toksine, koje dobivaju iz biljaka. Kad jedu glinu, čestice gline se vežu na prirodne toksine poput kinina i taninske kiseline, sprečavajući ih da apsorbiraju gastrointestinalni trakt.
U prašumi Amazonije postoji mnogo mjesta gdje se ove papige okupljaju, najpopularnija i najdostupnija mjesta nalaze se u Nacionalnom rezervatu Tambopata na jugoistoku Perua.

Još jedno popularno mjesto gdje možete vidjeti ove papiga nalazi se u Nacionalnom parku Manu, također u Peruu.
Međutim, čini se da istraživanja sugeriraju da je teorija natrija ispravnija. Istraživački centar Tambopata u Peruu proučavao je ponašanje ovih papiga na jednom nalazištu gline, kod rijeke Manu. Istraživači su primijetili kako papige jedu jedan određeni sloj zemlje te izbjegavaju jesti slojeve iznad i ispod preferiranog sloja.

Otkriveno je da ovaj sloj ima mnogo višu razinu natrija od onih iznad i ispod.

Najnovije