15-ero djece iz različitih dijelova svijeta fotografirano pored hrane koju pojedu u jednom tjednu

15-ero djece iz različitih dijelova svijeta fotografirano pored hrane koju pojedu u jednom tjednu
12K
Mi smo ono što jedemo, no na koji način to gdje se nalazimo utječe na našu prehranu?

Da bi to doznali, fotograf Gregg Segal proputovao je svijet kako bi snimio foto-seriju djece iz različitih kultura okruženih stvarima kojima se hrane. Tijekom tri godine profesionalni fotograf obišao je 9 zemalja (SAD, Indiju, Maleziju, Njemačku, Francusku, Italiju, Senegal, Ujedinjene Arapske Emirate i Brazil), dokumentirajući svoja otkrića u knjizi pod nazivom "Daily Bread: What Kids Eat Around the World".

"Usredotočio sam se na djecu jer prehrambene navike počinju mlade i ako se ne naviknete na zdravu prehranu kad imate 9 ili 10 godina, to će biti mnogo teže kada budete stariji", rekao je Gregg.

Mi smo izdvojili nekoliko najzanimljivijih primjera iz knjige.

Anchal Sahani, 10, Mumbai, India

Anchal Sahani, 10, Mumbai, India
greggsegal.com
Anchal živi u sićušnoj limenoj kolibi na gradilištu u predgrađu Mumbaija s roditeljima i dvije braće i sestre. Njezin otac dnevno zarađuje manje od 5 dolara, što je dovoljno samo da majka uspije pripremiti okru, curry od karfiola, leću i roti. Anchal bi se voljela vratiti na farmu na kojoj je rođena u Biharu, krenuti u školu kao i druga djeca, i na kraju postati učiteljica, ali stalno je zauzeta kućanskim poslovima i brigom o svom bratu.

Kad ima vremena, presvlači se i napušta gradilište kako bi uživala u mirisu jasmina i lotosa i gledala djecu iz susjedstva kako igraju kriket i slobodno trče. Dok uživa u tim svojim šetnjama, Anchal skuplja svijetle obojene čokoladne omote koje je pronašla uz cestu pored trgovine. Anchal želi da ju majka voli onako kako voli njenog brata.

Greta Moeller, 7, Hamburg, Germany

Greta Moeller, 7, Hamburg, Germany
greggsegal.com
Greta živi sa svojom majkom i mlađom sestrom u Hamburgu, ali provodi i poprilično puno vremena s bakom i djedom.

Na putu do njihove kuće nalazi se veliko stablo kestena i Greta na jesen voli u lišću tražiti kestene sa svojom mlađom sestrom. Omiljena Gretina hrana su riblji štapići s pire krumpirom i umakom od jabuka.

Ono u čemu je Greta stvarno dobra je pucanje prstima, i to s obje ruke istovremeno. Noću, Greta uglavnom razmišlja o svojoj majci koja je obično u susjednoj sobi i gleda televiziju.

Kawakanih Yawalapiti, 9 godina, Brazil

Kawakanih Yawalapiti, 9 godina, Brazil
greggsegal.com
Kawakanih, pripadnica plemena Yawalapiti, živi u nacionalnom parku Xingu. Samo u proteklih šest mjeseci srušeno je 100 milijuna stabala da bi se napravilo mjesta za uzgoj stoke i soje. Kad se rodila, majka Kawakanih, Watatakalu, izolirala ju je od onih koji nisu govorili arawaki, njihov materinji jezik. Ostalo je samo 7 govornika jezika, a njezina se majka bojala da će Arawaki izumrijeti.

Kawakanih je prvo dijete koje je odgajano govoreći arawaki još od 40-ih, a njena majka kaže da je na njoj i njezino dvoje braće i sestre odgovornost da jezik ostane živ.

Kawakanih je naučila i dijalekt svog oca, kao i portugalski. Obožava čitati o povijesti, a posebno o Egipćanima. Većinu dana provodi igrajući se na rijeci ili pomažući u raznim poslovima, poput berbe manioka i ribolova. Svakih nekoliko mjeseci Kawakanih putuje u Canaranu zbog škole, gdje se uči koristiti računalom, iako ga nitko u njenom selu nema, kao ni struje ili vode.

Crvena boja koju nosi Kawakanih, tradicionalno izrađena od mljevenih sjemenki urukuma, štiti je od lošeg raspoloženja i energije. Grozd sjemenki je s lijeve strane Kawakanine glave. Plemena kišne šume stoljećima su koristile čitavu biljku Urucum kao lijek. Kawakanina prehrana je vrlo jednostavna, sastoji se uglavnom od ribe, tapioke, voća i orašastih plodova. Potrebno je pet minuta da ulovite večeru, kaže Kawakanih. Kada ste gladni, samo odite do rijeke i ponesite mrežu.

Ademilson Francisco Dos Santos, 11, Goiás, Brazil

Ademilson Francisco Dos Santos, 11, Goiás, Brazil
greggsegal.com
Ademilson je iz Vão de Almasa, zajednice od 300 obitelji u regiji Cerrado u Goiásu. Njegov dom udaljen je 200 kilometara od najbližeg grada, što uključuje putovanje planinskim, neasfaltiranim cestama kroz doline i preko rijeka - gotovo nemoguće putovanje tijekom kišne sezone. Nema televizora, struje ili vode. Stanovnici se kupaju, peru odjeću i čiste svoje lonce i tave u rijeci Capivara.

Ademilson, najmlađi od sedmero djece, ujutro hoda sat vremena do svoje škole, a poslijepodne se vraća kako bi pomogao ocu baviti se poljoprivredom i sakupljanjem autohtonih biljaka.

Manihot, smeđi korijen u gornjem desnom kutu fotografije, osnovni je sastojak Ademilsonove prehrane. Njegove omiljene poslastice su mango i pačuka (slično kao krumpir od kikirikija).

Mnogo je vrsta hrane koje Ademilson ne jede jer one nisu dio njegove prehrane i potpuno su mu strane.

Na svom portretu Ademilson drži buriti, divlju palmu iz Cerrada, bogatu karotenoidima i antioksidansima, koje domaći ljudi nazivaju „drvom života“ zbog mnogih primjena: njegovo drvo pomaže u izgradnji, lišće se koristi za pokrivanje kuća, vlakna se koriste za izradu tekstila, a narančasta pulpa ploda koristi se za hranu. Čak se i sjeme buriti ploda ne baca nego se proizvodi ulje kojim bi se zaštitili od sunca i smirili upaljene mišiće.

Beryl Oh Jynn, 8, Kuala Lumpur, Malaysia

Beryl Oh Jynn, 8, Kuala Lumpur, Malaysia
greggsegal.com
Beryl živi u mirnom kondominiju s roditeljima i dva brata. Ide u S. J. K. Han Ming Puchong, nacionalnu kinesku školu koja je nije jako udaljena od kuće.

Berylin je otac inženjer, a majka skrbi za potrebite. Berylino najranije sjećanje na hranu je kaša i kolač. Najdraže jelo su joj špageti s umakom karbonara. Beryl uzgaja bok choy i špinat u svom balkonskom vrtu, a nije dopušteno piti gazirana pića i odbija jesti đumbir. Željela bi biti navijačica kad odraste.

Andrea Testa, 9, Catania, Italy

Andrea Testa, 9, Catania, Italy
greggsegal.com
Andrea živi u kući okruženoj malim vrtom zajedno sa svojim roditeljima i 6-godišnjom sestrom Vittoriom.

Andrein otac je časnik u talijanskoj vojsci, a majka je domaćica. Andreino najdraže jelo je tjestenina karbonara s puno slanine. Obožava miris cvjetova naranče i trešanja. Najmanje drago jelo mu je definitivno karfiol. Da ima dovoljno novca, Andrea bi kupio dron i psa, kojeg bi nazvao "Ettore"(Hektor).

Andrea voli izvoditi čarobne trikove za svoju obitelj i prijatelje. Njegov najdraži junak je Robinson Crusoe.

Adveeta Venkatesh, 10, Mumbai, India

Adveeta Venkatesh, 10, Mumbai, India
greggsegal.com
Adveeta je jedino dijete svojih roditelja, a živi s bakom koja priprema većinu obroka, dok njeni roditelji žive u prostranom stanu s balkonom koji gleda na Deonar, predgrađe Mumbaija.

Roditelji su joj znanstvenici u vladinom istraživačkom centru u Mumbaiju. Stižu kući na vrijeme za večeru. Dok su za stolom, nitko ne koristi mobilne uređaje niti gleda televiziju. Prije jela, Adveeta uvijek kaže molitvu zahvalnosti za hranu na svom tanjuru.

Ona je vegetarijanka, voli južnoindijsku kuhinju, posebno dosas (palačinke od fermentirane riže i leće) poslužene s začinjenim chutneyom i jogurtom

Adveeta voli učiti o drami, pleše klasični indijski ples i radije rješava zagonetke i zagonetke nego se igra s Barbie lutkama.

Adveeta planira biti veterinarka i prikupljati novac za sirotišta i prihvatilišta za životinje.

Meissa Ndiaye, 11, Dakar, Senegal

Meissa Ndiaye, 11, Dakar, Senegal
greggsegal.com
Meissa dijeli sobu sa svojim ocem, majkom i bratom.

Pješčano predgrađe Dakra razvijeno je 70-ih godina prošlog stoljeća za smještaj sve većeg broja siromašnih ljudi. Meissa živi nasuprot nogometnog stadiona i tržnice na otvorenom koja sadrži stotine štandova na kojima se prodaje sve od svježe ribe do vjenčanica.

Meisina majka i tete uvijek same pripremaju svoje obroke, a jednom ili dvaput tjedno znaju naručiti hranu. Meissa najviše voli nogomet i nada se da će biti zvijezda poput Messija ili Ronalda. Jako bi volio kupiti sportski automobil jednog dana i uspjeti se preseliti u Francusku zajedno s roditeljima.

Cooper Norman, 12, Altadena, Ca, USA

Cooper Norman, 12, Altadena, Ca, USA
greggsegal.com
Cooper živi u podnožju Altadene u Kaliforniji sa majkom i ocem. Ako izuzmemo krikove divljih papiga i pauna, susjedstvo mu je vrlo tiho i mirno. U četiri godine Cooper je počeo pohađati sate karatea, a s pet godina počeo je svirati gitarom.

Jako voli kravate koje nosi na svoje nastupe s gitarom. Cooper je posljednji put nosio ovo odijelo na vjenčanju u Palm Springsu.

U školi sadi sve vrste voća i povrća. O sebi misli da je avanturistički nastrojen što se tiče hrane i voljan je probati gotovo sve, premda mu je tajlandska hrana omiljena.

Cooper planira biti neurokirurg kad odraste.

June Grosser, 8, Hamburg, Germany

June Grosser, 8, Hamburg, Germany
greggsegal.com
Junina majka je modna fotografkinja, ali još nije fotografirala svoju kćer. Ova osmogodišnja djevojčica ili je promatrala rad majke ili je samo prirodni model potpuno siguran pred kamerom.


June može otpjevati sve što čuje na radiju, a voli i plesati. Nema osoba kojima je inspirirana i nada se sama biti ta osoba za sebe. Jako bi voljela imati psa, no njeni roditelji to ne dopuštaju. Misli da kad bi imala dovoljno novaca možda bi mogla podmititi majku da joj ga ipak kupi.


Njena najdraža hrana su šnicle, a kaže da jako brzo postane gladna nakon obroka. Za vrijeme ručka, voli slušati kako njena obitelj razgovara o politici i svijetu. Obožava maštati i jedna od njenih želja je otputovati na mjesec. Čita Vampirske dnevnike kada navečer pokušava zaspati i pita se jesu li oni stvarni.

Leona “Nona” Del Grosso Sands, 6, Glendale, Ca

Leona “Nona” Del Grosso Sands, 6, Glendale, Ca
greggsegal.com
Nona živi sa svojom majkom i sa Cleom, njihovom mačkom u stanu u Glendaleu u Kaliforniji. Zna sebi napraviti zobenu kašu i palačinke, a jednom kad joj je mama bila jako bolesna je i nju hranila.

Nona je uzgojila biljku rajčice koja je toliko narasla da je sada velika kao stablo. Nonina mama se brine za to da Nona redovito jede povrće, posebno brokulu. Njena prehrana je šarolika kao duga, ali često voli i pojesti nešto slatko, zbog čega je već nekoliko puta morala ići kod zubara.

Nonini uzori su njena mama, njene ućiteljice i Joan Jett. Prije nego što ide spavati, Nona ponekad zamišlja svoju baku kako ju kao anđeo gleda i pazi.

Hank Segal, 8, Altadena, Ca

Hank Segal, 8, Altadena, Ca
greggsegal.com
Hank živi s majkom, ocem i njihovim psom, Djangom, u podnožju planine San Gabriel, sjeveroistočno od Los Angelesa. Hank i njegovi roditelji uzgajali su rajčice, artičoke, tikvice, špinat, šipak, koprive, grašak, ružmarin, timijan, bosiljak, grožđe, maline i lubenicu.

Hank i njegovi roditelji često razgovaraju o politici tijekom večere. Hank voli češkanje po leđima i ima jako razvijen osjet mirisa pa se često šali time da treba biti pas.

Njegovi junaci su Albert Einstein, Teddy Roosevelt i Abraham Lincoln. Hank želi biti inženjer strojarstva u NASA-i kad odraste.
greggsegal.com
Davi živi sa svojim ocem, majkom i troje braće i sestara u urednoj jednosobnoj kućici u Santa Luzia faveli, sirotinjskoj četvrti koja se nalazi na rubovima najvećeg odlagališta smeća u Južnoj Americi.

U sobi se nalaze tri kreveta, kauč, televizija, frižider, dva ormara, kuhalo i mali stol gdje svi zajedno dijele svaki obrok. Pod prekriva mozaik tepiha i komada drvenih ploča. Davi ima svoju policu gdje je posložio svoju robu i kolekciju autića. Tamo gdje Davi živi nema sakupljanja smeća i često nema struje.

Kada pada kiša, smeće koje je porazbacano po ulicama stvara taloge koji kao mulj ulaze u domove ljudi, ali Davi i njegova obitelj vjeruju da ih Bog čuva. Oni idu u obližnju crkvu svaku subotu navečer i nedjelju ujutro. Davijev tata traži posao kao rudar, a njegova mama ostaje doma i kuha za obitelj.

Davi voli jesti većinu jela, osim gorkih mahuna. Većinu dana jede grah i rižu, ponekad sa malo svinjetine. Sam si zna napraviti pečena jaja, tjesteninu i zobenu kašu. Ponekad se počaste s namirnicama kao što je slatki kukuruz. Nikad ne ide spavati gladan. Davi se puno smije, a obožava puštati zmajeve na vjetru. Sa svojim prijateljima Maxwellom, Juniorom i Romariom igra se borbi zmajeva u praznim uličicama favela. Tuda se često šetaju i psi lutalice, u potrazi za hranom. Davi je udomio pet pasa lutalica i dao im imena: Lassie, Beethoven, Tchutchuquinha, Belinha i Piloto. Ima i jednu kokoš, a volio bi imati konja.

Želi naučiti sve o automobilima, motorima, helikopterima i pištoljima. Tata ga je naučio voziti i sad sanja o tome da jednog dana ima svoj Chevrolet. Kad naraste volio bi postati policajac, jer smatra da je bolje biti policajac nego kradljivac.

Sira Cissokho, 11, Dakar

Sira Cissokho, 11, Dakar
greggsegal.com
Sira, jedno od devetero djece, dolazi iz Tambacounda, oko 7 sati sjeverno od Dakara. Njen otac je glazbenik, a majka domaćica. Sira nije uvijek zadovoljna količinama hrane koje dobiva.

U posebnim prilikama, majka joj priprema njeno omiljeno jelo, piletinu. Veliki dio hrane koju Sira i njezina obitelj jedu uzgaja se u njihovom vrtu, uključujući proso i kikiriki. Ona je naučila kuhati Ngalakh, senegalsku kašu od prosa.

Kada bi imala dovoljno novaca, Sira bi poklonila roditeljima izlet u Meku. Od svega što posjeduje, ona najviše voli narukvicu koju joj je poklonio djed prije smrti.

Rosalie Durand, 10, Nice, France

Rosalie Durand, 10, Nice, France
greggsegal.com
Rosalie Durand, 10, Nice, Francuska. Od kad su joj se roditelji rastali, Rosalie živi dio vremena s mamom, a dio s tatom. To joj omogućava odlaske i na Mediteransko more i u Francuske Alpe.

Ima zdravu prehranu (što uključuje i puno svježe ribe, primjerice sardine) zahvaljujući velikim dijelom tome što joj je tata vlasnik restorana. Naučio ju je raditi palačinke, salate i leću sa kobasicama, što joj je najdraže jelo.

Jedino što ne voli jesti su ratatouille, špinat i krastavci. Rosalie je naslijedila svoj stil od majke, koja je modna dizajnerica i planira postati dizajnerica interijera. Rosalie se bavi kickboxingom, penjanjem i gimnastikom, a voli i izvoditi mađioničarske trikove. Obožavateljica je glumaca Colea Sprousea i Emme Watson, te u slobodno vrijeme voli odlaziti u kino.

U Rosalieinom ništa ne nedostaje, iako bi voljela odputovati u Los Angeles i istražiti Hollywood Boulevard.

Popularno