9 nevjerojatnih primjera korištenja životinja u vojsci koji će vas šokirati

9 nevjerojatnih primjera korištenja životinja u vojsci koji će vas šokirati
15K
Sve do početka korištenja moderne vojne mašinerije, životinje su često igrale presudnu ulogu u ratovanju. Čak i puno veću nego što mnogi misle. Primjerice, pomoću vještog Mongolskog iskorištavanja konja u borbi, Džingis-kan i njegovi generali uzdigli su najveće carstvo u povijesti.

Čovjek se oduvijek oslanjao na životinjsku snagu i moć.U nastavku pročitajte o zanimljivim primjerima životinja koje su sudjelovale u borbi, od vojnih dupina do protutenkovskih pasa.

Ratni slonovi

Ratni slonovi
US Army Archives
Slonovi su zbog svoje masivnosti i zastrašujućih surla, još od davnih vremena sudjelovali u borbama. Slonovske jedinice prvo je uključila indijska vojska, a kasnije su i slavni generali kao Hanibal i Aleksandar Veliki iskorištavali slonove za uništenje svojih neprijatelja.

Slonove bi rasporedili na sredinu linije i zatim napadali protivnike brzinom od 30 km/h. Koristili su se i za prenošenje teških materijala po teškim terenima, puno prije nego što su tenkovi i helikopteri bili opcija.

Za razliku od jedinica konja, slonovi se nikada nisu bojali pješaka s kopljima jer su njihove okretne surle lakše zaobilazile linije koplja. Debela koža branila ih je od mušketa,a jedino što im je predstavljalo slabost su topovi.

Dupini detektori mina

Dupini detektori mina
US Navy
Američka mornarica je u 1960-ima počela provoditi istraživanja na dupinima, pa su tako 1967. godine otkrili njihovu nevjerojatnu sposobnost pronalaska podvodnih mina. Program, koji je još i danas u funkciji, trenira dupine da nađu mine i na njihovoj lokaciji otpuste plutaču, pomoću koje kasnije mornarica deaktivira neeksplodirano oružje.

Za vrijeme rata u Iraku, 2003. godine, ovakva operacija predvođena dupinima dovela je do deaktivacije od preko 100 mina. Osim toga, dupini se treniraju i da štite pomorske luke od neprijateljskih ronioca. Kad se ronilac približi dupinu, on je dresiran da na leđa osobe postavi plutaču, koja ju odvuče na površinu.

Protutenkovski psi

Protutenkovski psi
Rusi su tijekom 2. Svjetskog rata htjeli spriječiti napredak Njemačke na svojim područjima, tako što su trenirali pse da postavljaju bombe ispred neprijateljskih tenkova. Ubrzo su shvatili da je to pretežak zadatak, pa su počeli opremati pse torbama u kojima se nalazio eksploziv i svjesno ih slati prema tenkovima gdje bi se dogodila smrtonosna detonacija.

Sovjetska propaganda navodi da je 300 njemačkih tenkova uništeno na upravo ovaj način, ali većina pokušaja svejedno nije bila uspješna. Psi su bili istrenirani na Sovjetskim dizel tenkovima, a ne na njemačkim benzincima, pa su zbog njuha imali naviku trčati prema ruskim vozilima. Program je završen 1996. godine.

Ratne svinje

Ratne svinje
Pixabay
Svinje se u mnogim drevnim tekstovima spominju kao najefektivnija strategija protiv ratnih slonova. Slonovi su se bojali njihovog mahnitog zatrčavanja i skvičanja, zbog čega su ih Rimljani i Aleksandar Veliki koristili u svojim osvajanjima.

U jednom posebno bizarnom scenariju spominje se i korištenje zapaljenih svinja. U Eglanovim bilješkama u djelu “Zvijeri rata” spominje se da su svinje polili uljem te ih zapalili i poslali prema neprijateljskim slonovima. Zbog straha od svinja, slonovi bi podivljali i krenuli gaziti svoje vojnike.

Šišmiš-bombe

Šišmiš-bombe
Wikimedia Commons
Radi se o bombama koje u sebi sadrže po 40 uspavanih šišmiša i ispuštaju se iz zraka pomoću padobrana. Svaki od šišmiša na sebi sadrži zapaljiv uređaj kojem je glavna svrha detonacija.

Amerikanci su ove bombe razvijali tijekom Drugog Svjetskog rata kako bi ih koristili protiv Japana. Plan je bio da se tisuće šišmiša zavuku pod drvene krovove i uzrokuju velike požare eksplozivnim napravama.

Obrambeni tuljani

Obrambeni tuljani
US Navy
Američka mornarica nije program prilagodila samo obučavanju dupina, već i tuljana. Bili su trenirani u istom okruženju, a ponekad bi radili i na istim misijama. Zajedno bi štitili brodove od neprijateljskih ronioca, ali i na površinu donosili sve što bi iz broda upalo u more i dospjelo na dnu.

Oni su prirodno odlični ronioci i nijedan čovjek ih u tome ne može nadmašiti.

Rakete vođene golubovima

Rakete vođene golubovima
US Army
Ove neobične naprave stvorene su za vrijeme Projekta Golub biheviorista B.F. Skinnera. Iako je projekt ubrzo otkazan zbog neučinkovitosti, ideja se isprva činila korisnom.

Raketa je imala niz leća na samom vrhu koja je projecirala sliku neprijatelja golubovima. Od njih se očekivalo da kljucaju u smjeru ekrana i time ispravljaju kretanje rakete prema neprijatelju.

Vojnik medvjed

Vojnik medvjed
imgur
Poljska brigada je na putu prema Perziji upoznala medvjeda Wojteka. On je ubrzo postao njihova maskota i često pio alkohol i pušio, a ponekad i jeo, cigarete.

Nakon dugog putovanja, stigli su do Egipta i kada su trebali ući u ratnu zonu shvatili su da ne smiju unositi "ljubimce" pa su učinili jedino logično - službeno ga pretvorili u vojnika.

Wojtek je tako sa svojih gotovo 200 kilograma nosio oružje i to puno brže od ostatka skupine.