Pet igara s kojima smo odrasli u devedesetima

Pet igara s kojima smo odrasli u devedesetima
5K
Devedesete su bile vrijeme laganog ulaska videoigara u naš život. Danas su igre svugdje: obaraju rekorde prodaje i zarađuju više o filmova, o njima se priča na kavama, a hitovi se reklamiraju na televiziji.

No, ne tako davno, igre su bile strane i daleke. Igrali su ih samo rijetki, a onaj jedan jedini u razredu koji je imao kompjuter bio je najbolji prijatelj svima drugima.

Danas možemo igrati što god želimo. Grafika je bolja od zdravih očiju, igre su realne i teške poput života samog. No, prve ljubavi se pamte, a i dan danas nam srce zaigra kad se sjetimo nekih od igara uz koje smo zapostavljali domaće zadaće i noći provodili budni.

Evo nekih:

Prince of Persia

Jasno, početi ovu listu bez perzijskog princa kojemu smo pomagali spasiti zarobljenu draganu bio bi amaterizam i grijeh.

Princ je tako u 2D formi trčkarao dvorcem, preskakao prepreke, otvarao vrata i mačevao se s negativcima, a mi smo mu u tome pomagali.
Valja reći i da je igra bila strašno teška te da ju je malo tko prešao.

No, i dan danas bi mogli bez problema odigrati prvu misiju koja nas je vodila do mača.

Prehistorik 2

Iskreno, pojma nemamo je li postojao Prehistorik 1.

Prehistorik 2 je bila igra gdje smo sa zaraslim siledžijom naoružanim batom trčali kroz starije kameno doba. Igra je i dan danas zabavna, zanimljiva i nevjerojatno igriva, posebno kad se uzme u obzir da je od njenog izlaska prošlo i više od 20 godina.

Wolfenstein 3D

Danas su COD-ovi i Battlefieldi neizostavan dio gejmerskog repertoara.

No, majka svih pucačina je Wolfenstein, prva igra u kojoj smo ubijali naciste. Wolfenstein je bio prvi pravi FPS u kojem smo išli po zamku i borili se s nacistima koje, ruku na srce, nije bilo teško pogoditi. Osim toga, tražili smo i nacističko zlato koje se skrivalo unutar zidova. A jedini način da se to otkrije bilo je da šetamo uz zidove i pokušamo ih otvoriti tipkom "Space". Pa kad upali. Trebalo je biti uporan.

Age Of Empires

Ako je Wolfenstein majka svih pucačina, onda je Age of Empires otac, majka i stvoritelj žanra real time strategije (RTS).

Na serverima diljem svijeta legendarna dvojka se igra i dan danas (a uskoro izlazi i remake Age of Empires II). Glupo je uopće objašnjavati koncept ove igre, ali eto. Igrač treba napraviti bazu, stvoriti vojsku, a za to mu trebaju resursi skriveni na mapi. Koncept RTS-a koji je postavio prvi AOE se gotovo da i nije mijenjao do današnjih dana. Nažalost, valja konstatirati kako je riječ o žanru kojemu zadnjih godina ne cvjetaju ruže.

No, vjerujemo da će se to uskoro promijeniti jer, kako smo rekli, izlazi Age of Empires II: Definitive Edition.

Pa ako nas to ne posjedne za monitor do dugo u noć, ništa neće.

Tomb Raider

Daleke 1996. u naše živote tiho je ušetala Lara Croft. Tu je ostala do danas.

Tomb Raider je jedan od najpoznatijih serijala u povijesti, a pratili su ga filmovi koji nisu ni blizu postigli slavu igara, Angelini Jolie u najboljim izdanjima usprkos.

Lara je bila bogata nasljednica koja je živjela u dvorcu. No, nije imala mira pa je putovala svijetom, obilazila grobnice, špilje i napuštene otoke, a sve kako bi spasila svijet ili otkrila obiteljsku prošlost. Serijal i dan danas uspješno izlazi.

Najnovije