Ovako su izgledali crteži ruskog sedmogodišnjaka u 13. stoljeću

Ovako su izgledali crteži ruskog sedmogodišnjaka u 13. stoljeću
5K
Prije gotovo pedeset godina pronađeno je mnogo starih zapisa napisanih na kori breze u ruskom gradu Novgorodu. Kora breze često se koristila kao zamjena za papir jer je bila vrlo dostupna i laka za korištenje.

Zapisi koji su prikupljeni uključuju mnoga osobna pisma, poslovne dokumente, popise za kupovinu, školske vježbe, molitve i slično. Ovi dokumenti govore jako puno o tome kako je život u Novogordu tada izgledao. Jedna od zanimljivijih pronađenih stvari definitivno su crteži dječaka po imenu Onfim.
reddit
Onfim je imao između šest i sedam godina kada su nastali ovi crteži, a iako je trebao rješavati zadaću i vježbati - često se zanio i krenuo crtati sve što mu je palo na pamet.
reddit
Ovdje se vidi kako je krenuo kopirati slova u abecedi, a onda mu je to dosadilo pa je nacrtao sebe kao ratnika na konju i oružjem u rukama.
reddit
Ovdje je koristio materijal koji je nekoć bio donji dio košare ali ga je okrenuo naopako. Nacrtao je sebe prerušenog u čudovište i još i napisao "Ja sam divlja zvijer." pored svog crteža. Zvijer ima dugačak vrat, špičaste uši i riga vatru, a u ruci ima natpis na kojem piše "Pozdravi od Onfima Danilu". Pretpostavlja se da je Danilo bio njegov prijatelj.
reddit
Konji, čudovišta i oružja nisu jedino što je Onfim crtao. Volio je crtati i ljude. Ovdje ponovno možemo vidjeti kako kreće prepisivati tekst, a onda opet kreće crtati i to ovog puta impresivnu vojsku ljudi.
reddit
Nacrtao je i svoje roditelje.
reddit
Njegovi radovi pokazuju nam kako je izgledalo pisati domaću zadaću u 13. stoljeću i začudo ne možemo reći da se sistem previše promijenio. Djeca su vježbala abecedu i izgovor, prepisivala i objašnjavala poznate tekstove i učila pisati slova. Populacija Noovgoroda bila je poprilično pismena u to vrijeme, a grad je postao bitnim djelom kulture.

Najnovije