Kontakt  •   © Lajk 2022

15 stvari koje bi vam jednom mogle neočekivano spasiti život

15 stvari koje bi vam jednom mogle neočekivano spasiti život
25K
Foto: Youtube
Svaki nam dan donosi nešto neočekivano, bilo da je riječ o sretnom preokretu ili neugodnom iznenađenju, ali s vremena na vrijeme možete se naći u situacijama koje nisu samo daleko od ugodnih, već su i opasne.

U ovom ćete članku naučiti kako koristiti svakodnevne predmete koji bi vam mogli pomoć u slučaju nužde.

#1 Ljepljiva traka

#1 Ljepljiva traka
Ovaj jeftin i univerzalan alat vrijedi bogatstvo u slučaju nužde, uz njegovu pomoć možete lako popraviti sve što vam padne na pamet, od poderane vreće za spavanje do vaše kabanice.

Možete učinkovito umotati istegnut gležanj ako nemate ništa prikladnije pri ruci, samo nemojte zaboraviti otići liječniku da to provjeri što prije.

#2 Ogledalo

#2 Ogledalo
Ogledalo je nešto što možete pronaći u torbama većine ljudi, ova svakodnevna stvar o kojoj rijetko razmišljamo može vam spasiti život .

Možete ga koristiti i na suncu i na mjesečini kao svjetionik ako se nađete negdje zarobljeni, na primjer u pustinji, a da ne spominjemo da ga možete tijekom sunčanog dana koristiti za paljenje vatre.

#3 Kondomi

#3 Kondomi
Ako završite u izrazito suhoj ili obrnuto stvarno vlažnoj klimi, vjerovali ili ne, ali kondom će vam pomoći u pustinji gdje ga možete koristiti za skladištenje vode.

Budući da su kondomi izdržljivi i mogu se dovoljno rastezati možete ih razvući po svojim najcjenjenijim stvarima, poput mobitela ili kutije šibica.

#4 Balzam za usne

#4 Balzam za usne
Ova kozmetička roba može poslužiti kao svijeća koja će vam pomoći u slučaju naglog prekida napajanja ili ako ste zaglavili u automobilu vrlo hladne noći.

Samo napravite rupu pomoću malog šiljastog predmeta poput, stavite komad niti u rupu, ona će djelovati kao izvor svjetlosti i topline oko 2 sata.

#5 Plastična folija

#5 Plastična folija
Plastični omot pretvara se u stvarno učinkovit zavoj ako ste se ozbiljno opekli, koristi su beskonačne, ne lijepi se za kožu i za ranu je prilično sterilna.

Međutim, trebali biste zapamtiti da plastični omotač koristite samo u slučaju toplinskih opeklina kada treba staviti samo jedan sloj oko rane, a naravno za ozbiljne opekotine dođite u bolnicu što prije možete.

#6 Tamponi

#6 Tamponi
Povijest ženskih higijenskih proizvoda potječe iz prvog svjetskog rata, kada su vojni liječnici i medicinske sestre koristili prototipove za zavijanje rana.

Kasnije su se pretvorili u ono što danas znamo kao tamponi, pa nije ni čudo što još uvijek mogu biti djelotvorni za zaustavljanje krvarenja i prekrivanje rana u slučaju nužde.

#7 Zviždaljka

#7 Zviždaljka
Ovaj jednostavan predmet može vam spasiti život ako ste se izgubili u pustinji ili ispod ruševina nakon potresa.

U stvari, mnogi stanovnici područja sklonih potresu uvijek sa sobom imaju zviždaljku, zvuk koji stvaraju je zvučan i može se čuti mnogo lakše nego ljudski glas.

#8 Hlače

#8 Hlače
U ranoj fazi njihove obuke, američki marinci naučili su ovaj trik kako bi preživjeli ako ste nađu u dubokoj vodi. Hlače možete koristiti kao uređaj za plutanje, prvo morate povezati krajeve hlača.

A zatim ih ih napunite zrakom. Nakon toga čvrsto držite pojas oko struka, dok vas ne spase.

#9 Sredstvo za čišćenje ruku

#9 Sredstvo za čišćenje ruku
Ako imate sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola, postat će snažno sredstvo za borbu protiv infekcije ako se ozlijedite, operite ruke prije liječenja rane, a zatim očistite ozljede, a ova tekućina može poslužiti i kod ubrzavanja paljenja vatre, njen glavni sastojak ipak je alkohol.

#10 Ključ

#10 Ključ
Vjerojatno ćete imati ključeve kamo god da krenete, ali ključ nije tako jednostavan kao što se čini, ne samo da vas pušta u kuću nakon dugog radnog dana, nego vam može i pomoći da izrežete koru s stabla koje se može koristiti za potpaljivanje vatre, također možete ga koristiti kao improvizirani nož ako trebate odrezati neki materijal.

Možete ga koristiti i za praćenje svog puta isklesavanjem komada s krošnji drveća, tako se nećete izgubiti u šumi.

#11 Sirovi krumpir

#11 Sirovi krumpir
Krumpir pomaže ublažiti iritaciju i smanjuje upalu od uboda insekata, također pomaže ubrzati vrijeme ozdravljenja.

Operite krumpir i odrezanu stranu stavite na čistu ranu ili ubod, a učvrstite da s zavojem.

#12 Grudnjak

#12 Grudnjak
Na primjer, tijekom požara, urušavanja zgrade ili olujne prašine, možete koristiti grudnjak kao masku kroz koju će te disati čistiji zrak, a filtrirat će štetne čestice dok tražite put za bijeg.

#13 Aluminijska folija

#13 Aluminijska folija
Ako odlučite provesti neko vrijeme daleko od civilizacije, morate ponijeti aluminijsku foliju sa sobom, prije svega, možete je koristiti kao izolaciju od hladnoće ako se temperature spuste dok ste vani.

Ako vam je potrebna pomoć, upotrijebite njezinu blistavost za signalizaciju timu za traganje i spašavanje, u slučaju da nemate ništa osim otvorene vatre za kuhanje večere najbolji način da to učinite je da zamotate hranu koju imate u foliju i stavite preko vatre.

#14 Soda bikarbona

#14 Soda bikarbona
Koristite li sodu bikarbonu dok kuhate? ili možda da ublažite bol kod uznemirenog želuca? postoji još jedno svojstvo ove stvari koje vam može dobro doći ako se nađete licem u lice s vatrom ...

Kad je najbliža vatrogasna postaja kilometrima daleko i nemate dovoljno vode da ugasite vatru, koristite sodu bikarbonu, ona će lako ugasiti malu kuhinjsku vatru koja je započela nakon što ste zaboravili na piletinu u pećnici.

#15 Super ljepilo

#15 Super ljepilo
Ako ste se porezali na ruci ili bilo kojem drugom dijelu tijela, nemojte paničariti, čak i ako bolnica nije na vidiku.

Super ljepilo će vam spasiti dan u hitnim situacijama, nanesite malo ove tekućine na ranu i ona će se zapečatiti s rezom kako biste je zaštitili od infekcije, međutim čim dobijete priliku otiđite u bolnicu.

Najnovije