Znanstvenici su pronašli 143 ogromna drevna crteža u Peruu pomoću satelitske snimke

Znanstvenici su  pronašli 143 ogromna drevna crteža u Peruu pomoću satelitske snimke
6K
Foto: Reddit
Čovječanstvo je prošlo dug put s brojnim otkrićima kroz povijest. Sve, od novih lokacija do novih vrsta do novih tehnologija, povijest je prepuna značajnih nalaza i otkrića. U stvari, iznenadili biste se koliko nevjerojatno malo znamo o našem planetu. Činjenica da smo istraživali samo oko 5% našeg oceana dokaz je koliko još preostaje da se otkrije. :)

Znanstvenici su otkrili više od 140 novih Nazca linija, uključujući i ovu pticu.

Znanstvenici su otkrili više od 140 novih Nazca linija, uključujući i ovu pticu.
Tim japanskih znanstvenika pronašao je 143 nova geoglifa u regiji Nazca Pampa, Peru. Tim je vodio kulturni antropolog i stručnjak za arheologiju Ande, Masato Sakai sa Sveučilišta Yamagata.
Geografski Nazci (također poznati kao Nazca Lines) skupina su vrlo velikih glifova utisnutih u tlo pustinje Nazca u južnom Peruu. Oni između ostalog prikazuju razne životinje, ljude, biljke. Glifovi su označeni kao UNESCO-va svjetska baština.
Profesor Sakai i njegov tim sa Sveučilišta Yamagata započeli su studije 2004. godine. Tijekom proteklih 15 godina tim je identificirao brojne geoglife i poduzeo mjere za očuvanje mjesta. Čimbenici poput širenja urbanih područja doveli su do oštećenja ovih crteža.

Evo videozapisa tvrtke IBM Research koji prikazuje novo pronađene geoglife.